Mesterséges intelligencia a melanoma diagnózisában

(Fotó: gpj.com.au)(Fotó: gpj.com.au)
Daganatok.hu 2017. szeptember 3.
Megosztás:

Gépi tanulással több tízezer bőrelváltozást tartalmazó képet kellett elemeznie a hozzátartozó eumelanin és hemoglobin szintekkel, így objektív adatokat adott az orvosok kezébe a betegség diagnosztizálásához egy új, mesterséges intelligencián alapuló módszer.

A bőrdaganatok, illetve a melanoma veszélyének felismeréséhez a bőr és az anyajegyek dermatoszkóppal történő vizsgálatára van szükség. A dermatoszkóp egy speciális bőrmikroszkóp, amellyel a hagyományos, szabad szemmel történő vizsgálatnál sokkal pontosabban meghatározhatjuk, hogy szükség van-e egy-egy anyajegy eltávolítására vagy sem.

Egy új, mesterséges intelligencián alapuló módszer az anyajegy eltávolítását követő, feleslegesen végzett szövetmintavételek (biopsziák) arányát csökkenthetné azáltal, hogy többféle tényező, például az anyajegy eumelanin és hemoglobinszintjeinek meghatározásán keresztül a dermatoszkópos vizsgálatnál objektívebb képet adna az anyajegyek veszélyességéről az orvosoknak.

"Ez egy igen hasznos eszköz lehet a bőrrák és a melanoma klinikai döntéshozatalának támogatására: minél értelmezhetőbbek az adatok, annál jobbak a döntések" - mondta a módszerről egy képelemzéssel és képfelismeréssel foglalkozó montreali Alexander Wong, a Waterloo professzora.

A mesterséges intelligenciát használó gépi tanulás nemcsak a bőrrák és a melanoma pontosabb diagnosztizálásában, hanem a mammográfos felvételek hatékonyabb elemzésében is nemsokára alkalmazható lesz. Ezen dolgozik többek között Ribli Dezső, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék doktorandusza is: a kutató nemrég második helyezést ért el a Cancer Moonshot kezdeményezés keretében szervezett The Digital Mammography DREAM Challenge versenyén.

Ribli a Deep Learning módszerek egyik speciális válfaját alkalmazta: a módszerrel nemcsak a mammográfos felvételek "daganatos", illetve "nem daganatos" besorolása történt meg, hanem a felvételeken látható daganatok pontos lokalizációja is.

* * *

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.