A nőgyógyászati daganatok megelőzésének lehetőségei

2022. augusztus 18.
Megosztás:

Az innovatív diagnosztikai módszerekkel és genetikai tesztekkel a nőgyógyászati daganatos betegségek számos típusa időben kiszűrhető és hatékonyan kezelhető.

A leggyakoribb kockázati tényezők

A nőgyógyászati daganatos betegségek szinte összes típusánál fennállnak az alábbi kockázati tényezők:

Családi halmozódás

A petefészekrák egyik legismertebb kockázati tényezője a családi halmozódás. A becslések szerint a petefészekrák minden ötödik esete a BRCA1 és BRCA2 génekben előforduló mutációk miatt alakul ki, amelyek nemzedékről nemzedékre öröklődhetnek. Az endometrium (méhnyálkahártya) daganata is gyakrabban fordul elő néhány családban, leggyakrabban a Lynch-szindrómával (ez egy genetikai hiba miatt kialakult kóros állapot, amely egyes daganatos betegségek kialakulásának fokozott kockázatával jár) összefüggésben. Az öröklődő Lynch-szindrómáról ismert, hogy növeli az endometrium-, a petefészek- és a vastagbélrák kockázatát.

Elhízás

Az elhízás fokozza az ösztrogéntermelést, valamint krónikus gyulladást okoz a szervezetben, ami növelheti a méhnyálkahártyadaganat kialakulásának a kockázatát.

Magasabb életkor

A nőgyógyászati ​​rákos megbetegedések gyakoribbak a 60 év feletti nőknél.

HPV-fertőzés

A humán papilloma vírus (HPV) egy szexuális úton terjedő kórokozó. Az általa kiváltott fertőzés nagyon szoros összefüggésben áll a nőgyógyászati ​​daganatokkal. A méhnyakrák szinte minden esetében kimutatható a HPV-fertőzés.

A megelőzés lehetőségei

Nagyon fontos a nőgyógyászati daganatok kockázati tényezőinek, valamint az ajánlott vizsgálatok, szűrések és a megelőzésre rendelkezésre álló módszerek ismerete, melyek a következők lehetnek:

Pap-teszt

A Pap-teszt a legértékesebb rendelkezésre álló diagnosztikai módszer a méhnyakrák kiszűrésére, különösen HPV-teszteléssel kombinálva. A 21-29 éves nők számára évente ajánlott Pap-tesztelés. A 30 éves és idősebb nők esetében ötévente javasolt a Pap-teszt és a HPV-teszt (kombinált tesztelés) elvégzése.

Egészséges életmód

Az elhízást a méhnyálkahártyadaganat jelentős kockázati tényezőjeként azonosították, fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

Genetikai teszt

Általában azoknak a nőknek ajánlott a genetikai tesztelés, akiknek a családjában már előfordult petefészekrák vagy menopauza előtti emlőrák, vagy akiknek 50 éves koruk előtt endometrium- vagy vastagbélrákjuk van.

HPV-fertőzés elleni védőoltás

A HPV vakcina hatékony módszer a méhnyakrák megelőzésében. A HPV vakcina 11 és 26 év közötti férfiak és nők számára ajánlott.

A kockázati tényezők ismerete, az egészséges életmód fenntartása, a rendszeres orvosi rutinvizsgálatok és szűrések, valamint a lehetséges jelek és tünetek felismerése segíthet a nőgyógyászati ​​daganatok megelőzésében, időben történő diagnosztizálásában és eredményes kezelésében.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.