A gránátalma természetes hatóanyagai meggátolhatják a hormonfüggő emlődaganatok kialakulását

2010. január 12.
Megosztás:

Egy élő szervezeten kívül végzett - in vitro - kísérletsorozat igazolta, hogy a gránátalma ellagitanninjaiból származó hatóanyagok viszonylag magas koncentrációja gátolja a daganatos emlősejtek szaporodását. A gránátalma növényi anyagai akár az ösztrogén pozitív emlőrák kialakulását is megakadályozhatják - írja az Amerikai Rákkutató Társaság rákmegelőzéssel foglalkozó szaklapjának - a Cancer Prevention Research - januári száma.

A gránátalma gazdag ellagitanninnak nevezett glikozidokban, melyek evés közben ellagsavvá és egyéb antioxidáns hatású polifenolokká bomlanak. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a gránátalma leve igen erős antioxidáns hatással bír. Ez a tanulmány kimutatta, hogy az ellagitanninok felelősek a gránátalma sejtburjánzást gátló hatásáért. Az ellagsav meggátolja az aromatáznak elnevezett enzim működését, mely a szervezetben a tesztoszteron egy részét ösztrogénné alakítja át, így a hormonfüggő emlőrák növekedése az enzimgátlás miatt állhat le.

"Ezek a növényi anyagok csökkentik az ösztrogén termelődését, ami meggátolja a rákos emlősejtek szaporodását és a hormonfüggő emlődaganatok növekedését. Nagyon meglepődtünk az eredményeken. Korábban a szőlőben található növényi anyagokról bizonyítottuk, hogy képesek az aromatáz enzim gátlására. De a szőlő és a gránátalma növényi anyagai különbözőek" - mondja Dr. Shiuan Chen, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányban 10 ellagitanninból származó anyagot vizsgáltak meg. Az in vitro körülmények között a sejtek burjánzását legerősebben az urolithin B nevű anyagcseretermék gátolta.

A gránátalma anyagainak esetleges rákmegelőző hatását további tanulmányokban kell majd bizonyítani. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ezek az eredmények laboratóriumi körülmények között, sejtkultúrákon, és igen magas ellagitannin koncentrációk mellett születtek. Ismert, hogy az ellagitanninok felszívódása nem kifejezetten jó, mindezek ellenére Dr. Gary Stoner, az Ohio Egyetem belgyógyásza az egészségtudatos emberek figyelmébe ajánlja a gránátalma fokozott fogyasztását - olvasható az EurekAlert beszámolójában.

Egy másik kutató szerint szükségesek lennének olyan tanulmányok, amelyek a gránátalma fogyasztás függvényében vizsgálják a szervezet ösztrogénszintjének alakulását. 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.