A rák kialakulásának fő életmódbeli kockázati tényezői

2007. április 16.
Megosztás:

Az alábbiakban a rák keletkezésében szerepet játszó tényezők közül az életmódbeli szokásokra koncentrálunk, és nem foglalkozunk részletesen a főként a munkahely jellegéből adódó veszélyes vegyi anyagoknak és káros sugárzásoknak való kitettséggel.

A dohányzás és a rák

Magyarországon a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy egyharmadáért a dohányzás felelős. Más szóval, a rákos halálozások egyharmada pusztán a dohányzás kiküszöbölésével megelőzhető lenne. A tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a közvetlenül a dohányzásnak tulajdonítható. Bővebben...

Az alkohol és a rák

A szeszes italok a nyálkahártyák (garat, szájüreg, nyelőcső, gyomor, bél) sejtjeit irritálva azokat érzékenyebbé teszik más forrásból - például a dohányzásból - származó karcinogén anyagok rákkeltő hatása iránt. Egyértelműen bizonyított, hogy az alkoholfogyasztás fokozza más rákkeltő tényezők rákkeltő hatását. A májat, ahol az alkohol lebontása történik, a mértéktelen alkoholfogyasztás szintén súlyosan érinti. Bővebben....

A táplálkozás és a rák

Az emberi táplálék a különböző élelmiszerek és italok rendkívül összetett keveréke, amit igen nehéz objektív mutatók, paraméterek alapján vizsgálni. Mindenesetre a következőkben összefoglaljuk mindazon ismereteket a táplálkozási (diétás) tényezők rákképződésben játszott szerepére vonatkozóan, amelyeket szakmai körökben megalapozottnak tartanak és elfogadnak. Bővebben....

A napsugárzás és a rák

Bár a melanoma különféle típusai a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatoknak csak mintegy 3%-át teszik ki, mégis ezek a legveszélyesebbek. Nem az elsődleges daganat a fő veszélyforrás, hanem a belőle igen agresszíven terjedő, és főképp a májban, az agyban és a tüdőben megjelenő áttétek. A melanoma kialakulásában a napsugárzásnak való kitettség jelenti a legnagyobb kockázatot. Bővebben...

A stressz és a rák

Lehet-e szerepe a stressznek a rák keletkezésében? Mennyiben befolyásolja a stressz a már kialakult betegség lefolyását, terjedését? Bővebben...

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.