A környezetben előforduló rákkeltő anyagok

2007. március 13.
Megosztás:

A daganatos megbetegedések 70-80 százaléka környezeti eredetű, mindössze 20-30 százaléknál állnak a háttérben veleszületett, genetikai tényezők - mondta el Dr. Major Jenő, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgatóhelyettese a Daganatok.hu Betegklubjában tartott előadásában. Magyarország több mint húsz éve szerepel első helyen a nemzetközi statisztikákban daganatos megbetegedések okozta halálozás terén.

Egyes embereknél általában nem mondható meg a daganat kialakulásának oka, csoportszinten azonban igen - például a tüdőrák hátterében 90 százalékban a dohányzás van jelen. A környezet javításával az egész társadalom tehet a betegségek visszaszorításában, egyedileg azonban nem tudjuk teljesen kizárni a káros anyagokkal való érintkezést az életünkből, bár sokat tehetünk az egészségesebb ételek választásával, illetve a dohányzás elhagyásával.

Egy átlagos háztartásban is előfordulhatnak veszélyes vegyi anyagok olyan eszközökben, melyekre a legtöbben nem gondolnak - hívta fel a figyelmet Major Jenő. Rengeteg megbízhatatlan eredetű műanyag gyermekjáték tartalmaz például lágyítóként "ftalátot", ami a szervezetre igen káros. Szintén veszélyes lehet a kisgyerekekre, ha ólomtartalmú festékkel készült játékot vesznek a szájukba. Az élelmiszerek kezelése - például a füstölés - is veszélyforrást jelenthet, és egyes gyógyszerek is növelik a daganat kialakulásának kockázatát.

A környezetben előforduló vegyi anyagok egyértelmű összefüggést mutatnak egy-egy területen a daganatos betegségben elhunytak arányával. A statisztikák alapján a folyók mellett és az ipari vidékeken a legmagasabb ez a szám.

Magyarországon évente 100 millió tonna hulladék képződik, aminek mindössze 29 százaléka kerül újrafeldolgozásra - a maradék megsemmisített, lerakott, illetve teljesen megoldatlan sorsú szemét károsítja a környezetet; ráadásul évente 1,8 millió tonna az eleve veszélyesnek minősülő hulladék. A talajba, a vízbe, a levegőbe jutva előbb-utóbb mindenképp visszakerülnek a káros anyagok az emberi szervezetbe is.

A "daganatkeltő hatás" például a kromoszómák károsításában mutatkozik meg, mivel ez a daganatképződés első lépése lehet. Kromoszómavizsgálatok mutatták ki, hogy nagyjából kétszer akkora veszélynek vannak kitéve a belvárosiak, mint a zöldövezetben élők, és szintén dupla akkora kockázatot vállal egy dohányos egy nem dohányzóhoz képest.

Előadó: Dr. Major Jenő

igazgatóhelyettes, Országos Kémiai Biztonsági Intézet

Közel harminc éve kutatja biológusként a környezetben előforduló káros vegyületeket, és azok hatásait a szervezetre. A Szegedi Egyetem elvégzése után hamarosan a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, I. sz. Kórbonctani és Kísérleti Rákkutató Intézetének tudományos munkatársa lett, ahol tíz évig foglalkozott a rákkeltő vegyületek kutatásával. Újabb tíz évet az Országos Munka- és Üzemegészségügyi Intézet (OMÜI), Humán Citogenetikai Osztálya kutatójaként töltött, ahol részt vett a foglalkozási eredetű daganatok megelőzését szolgáló szűrőrendszer kidolgozásában. 1998 óta az OMÜI-ből létrejött Országos Kémiai Biztonsági Intézet különböző területeit vezeti, ahol részt vett az Európai Közösség új vegyianyag politikájának kidolgozásában. Eközben 1994-1999-ig a Magyar Onkológus Társaság Környezeti és Munkahelyi Rákmegelőző Szekció titkáraként tevékenykedett, 2001-2005-ig a Magyar Humángenetikai Társaság Környezeti Mutagenezis Szekció, illetve az Európai Környezeti Mutagenezis Társaság Magyar Tagozatának volt az elnöke. 2007-től vezeti a veszélyes vegyi anyagok elleni védekezés legmagasabb szintű hazai politikai javaslattevő, illetve véleményező szerve, a kémiai biztonság területén működő Tárcaközi Bizottság titkárságát.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.