A rák és az életmód összefüggései
-
Témakör: Dohányzás
Harmadlagos nikotinterhelés
2010. február 12.Harmadlagosan is károsíthatja egészségünket minden szál elszívott cigaretta. Az aktív és a passzív dohányzás egészségkárosító hatása közismert, a kaliforniai Berkeley Laboratórium új kutatása egy további a dohányzásból eredő, eddig ismeretlen potenciális veszélyforrásra hívja fel a figyelmet.
-
Témakör: Prevenció
Vastag- és végbélrák: az európai népességben is megvizsgálták a D-vitamin rákmegelőző hatását
2010. február 2.Egy a British Medical Journal-ban közölt új összefoglaló szerint a magas D-vitaminszint akár 40%-kal is csökkentheti a vastag- és végbélrákok későbbi előfordulásának kockázatát. A kutatás az eddigi legátfogóbb ebben a témában, és az első olyan, amely az európai népesség körében vizsgálta a kérdést. Az összefüggés ennek ellenére még nem tekinthető teljesen igazoltnak, hiszen a korábbi vizsgálatok eredményei nem voltak eléggé egyértelműek.
-
Témakör: Prevenció
A gyógyszeres rákprevenció kérdései
2010. január 14.A The New York Times a rákmegelőzés és rákkutatás negyven évének tapasztalatait bemutató összefoglaló cikke alapján az Országos Onkológiai Intézet orvosaival beszélgettünk. Prof. Dr. Láng István, a "B" Belgyógyászati és Klinikai Farmakológiai Osztály osztályvezető főorvosa, valamint Dr. Géczi Lajos, klinikai igazgatóhelyettes főorvos ("C" Belgyógyászati és Klinikai Farmakológiai Osztály) válaszoltak az emlő-, a tüdő- és a prosztatarák megelőzésével kapcsolatos kérdéseinkre.
-
Témakör: Egészséges táplálkozás
A gránátalma természetes hatóanyagai meggátolhatják a hormonfüggő emlődaganatok kialakulását
2010. január 12.Egy élő szervezeten kívül végzett - in vitro - kísérletsorozat igazolta, hogy a gránátalma ellagitanninjaiból származó hatóanyagok viszonylag magas koncentrációja gátolja a daganatos emlősejtek szaporodását. A gránátalma növényi anyagai akár az ösztrogén pozitív emlőrák kialakulását is megakadályozhatják - írja az Amerikai Rákkutató Társaság rákmegelőzéssel foglalkozó szaklapjának - a Cancer Prevention Research - januári száma.
-
Témakör: Alkoholfogyasztás
Az alkoholfogyasztás növelheti a mellrák kiújulásának veszélyét
2009. december 14.Heti 3-4 alkoholos ital elfogyasztása az alkohol fajtájától függetlenül 30 százalékkal növeli a mellrák kiújulásának kockázatát. A már nem menstruáló, és a túlsúlyos nők még ennél is nagyobb kockázattal kell szembenézzenek ha fogyasztanak alkoholt - derül ki a legújabb Kaiser Permanente tanulmányból.
-
Témakör: Daganatos betegek táplálkozása
Táplálásterápia - táplálkozási nehézségek esetén
2009. szeptember 3.A daganatellenes kezelések következtében gyakran alakul ki hányinger és hányás, a beteg gyakran tapasztalja, hogy szag- és ízérzékelése megváltozik, sok étellel szemben undort érez. Ezek a tünetek az étvágy csökkenéséhez vezethetnek, ami növeli a hiánybetegség és fogyás kialakulásának kockázatát, és ezek közvetlenül veszélyeztetik a terápia sikerét. Mit tehet ilyenkor?
-
Témakör: Daganatos betegek táplálkozása
A fogyás kivédésének fontossága daganatos betegségben
2009. augusztus 18.A testtömeg-csökkenés, vagyis a fogyás gyakori velejárója a daganatos betegségeknek, aminek a beteg az első időszakban sokszor még örül is. Egy kritikus ponton túl azonban a fogyás már komolyan veszélyeztetheti a gyógyulást célzó terápia sikerességét! Fokozottan veszélyeztetettek a túlsúlyos daganatos betegek, akiknél a fogyás kevésbé feltűnő lehet, illetve akik később ismerik csak fel ennek hátrányát.
-
Témakör: Daganatos betegek táplálkozása
Ingyenes otthonápolás szondatáplált betegeknek
2009. augusztus 17.Ha a szervezet számára szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat a beteg nem tudja elfogyasztani, felmerülhet a táplálás hagyományostól eltérő módja, a szondatáplálás. Összeállításunkból kiderül, mire való és hogyan működik a szondatáplálás, hogyan igényelhetők az ehhez szükséges eszközök és az ingyenes szakápolás.
-
Témakör: Életmód és a rák
Nyári tudnivalók rákbetegeknek
2009. augusztus 11.A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni. A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.
-
Témakör: Táplálkozás
Táplálkozás: koplalástól a gyanús csodaszerekig
2009. július 9.A táplálkozás szerepéről beszélgetett Lehotczky Zsuzsa szerkesztő a Katolikus Rádió és a Daganatok.hu közös, "Nyújtsd a kezed" című műsorában Henter Izabella dietetikussal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége főtitkárával és állandó beszélgetőpartnerével, Dr. Vasváry Artúrnével, a Magyar Rákellenes Liga elnökével. A helyes táplálkozásnak nemcsak a daganatos megbetegedések megelőzésében lehet szerepe, hanem a kialakult betegség tüneteinek enyhítésében is.