"Nem ellenzem a gyógyszereket, de nem mindig van rájuk szükség" - beszélgetés a krónikus betegségek megelőzésének lehetőségeiről

Dr. Filippo Ongaro, a Quintess Egészségközpont nemzetközi orvosigazgatójaDr. Filippo Ongaro, a Quintess Egészségközpont nemzetközi orvosigazgatója
Illyés András 2012. február 24.
Megosztás:

A Quintess Egészségközpont február 23-ai rendezvényén a meghívott újságírók, dr. Filippo Ongaro, a Quintess nemzetközi orvosigazgatója és dr. Fekete György gyermekgyógyász professzor, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikájának orvosa beszélgettek egy egyre aktuálisabbá váló témáról: melyek a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer legfőbb hiányosságai, és hogyan fognak gyógyítani a jövő orvosai? Mi az, amihez már most is rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök, de mégsem használjuk ki a lehetőségeket? Miért elhibázott a kezelések egy jelentős része, és mit kellene tenniük az orvosoknak, hogy valóban meggyógyuljunk? Mi az, ami viszont a saját felelősségünk?

"Meggyőződésem, hogy minden felnőttkori, súlyos és krónikus betegség megelőzésének a korai gyermekkorban kell elkezdődnie. Nem várható, hogy a felnőtt népesség egészségi állapota a mainál jobb legyen, ha a betegségek megelőzésével kapcsolatos, már ma is rendelkezésünkre álló ismereteket nem alkalmazzuk egészen a gyermekkortól kezdődően" - kezdte a beszélgetést dr. Fekete György, a Semmelweis Egyetem professzora.

"A Quintess Tudás- és Egészségközpont az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a betegségmegelőzés fontossága Magyarországon minél nagyobb ismertséget és elismertséget kapjon. Múlt év szeptemberében első ízben mutattuk be itthon a rendszerszemléletű betegségmegelőzés elméletét és gyakorlatát, októberben pedig a Magyar Tudományos Akadémián jelentettük be a mára kiemelten közhasznú, nonprofit szervezetként üzemelő Quintess Tudásközpont megalapítását. 2011 decemberében pedig sor került dr. Filippo Ongaro "Úgy egyél, hogy jól legyél!" című új könyvének hazai bemutatójára is. A könyv az egészséges táplálkozás betegségmegelőzésben betöltött alapvető szerepére hívja fel a figyelmet, kiemelve egy új tudományág, a nutrigenomika eredményeit. A valóban korszerű táplálkozási alapelvek figyelembe veszik, hogy táplálkozásunkkal génjeink működését is jelentősen befolyásoljuk, így már csak ezért sem mindegy, hogy milyen minőségű élelmiszereket fogyasztunk" - mondta Fekete.

Valóban szükség van-e gyógyszeres kezelésre?

A különféle krónikus betegségek - cukorbetegség és metabolikus szindróma, zsíranyagcsere-zavarok, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri megbetegedések, elhízás és túlsúly, daganatok, krónikus gyulladásos betegségek, Alzheimer-kór és kognitív zavarok, csontritkulás és ízületi gyulladások - néha igen különböző tüneteket mutatnak, hátterükben azonban gyakran ugyanazok a biokémiai egyensúlyzavarok állnak. A rendszerszemléletű orvoslás - a jelenlegi, hagyományos orvoslással szemben - már nem egy konkrét kiváltó okra, hanem a szervezet imént említett egyensúlyzavaraira koncentrál, figyelembe véve a beteg ember genetikai adottságait, életstílusát, táplálkozását, illetve ezen tényezők bonyolult egymásra hatását.

A krónikus betegségek rejtett okai között egyaránt szerepelhet gyulladás, oxidatív stressz, a funkcionális fehérjék és a cukrok összetapadása, vagy a szervezet egyéb stresszreakciói, amelyeket ha megszüntetnek, akkor gyakran az egyébként kezelhetetlennek tűnő problémák is viszonylag hamar elmulaszthatóak. Ezek az egyensúlyzavarok ráadásul egyszerre többféle betegséget is okozhatnak, amelyeket a jelenlegi orvoslásban rendszerint többféle gyógyszerrel próbálnak kezelni. Így viszont - a gyógyszerek egymásra hatásából következően - többféle, az eredeti hatóanyagok klinikai vizsgálataiban eredetileg nem jelentkező mellékhatás is felmerülhet. Ezek mind elkerülhetőek, és a tünetek sokasága is rövid időn belül megszüntethető abban az esetben, ha sikerül beazonosítani a problémák gyökerét jelentő biokémiai vagy funkcionális egyensúlyzavart.

"Nem vagyok alternatív orvos, sem természetgyógyász, ezért is furcsa, hogy a nálam jelentkező betegek egy része így tekint rám. Pácienseim nagy része egyébként azért keres fel, mert nincsenek megelégedve a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer gyakorlatával, és valami hatékonyabbat szeretnének. Én nem ellenzem a gyógyszereket, és nem állítom, hogy nincsen rájuk szükség, azt viszont igen, hogy nem kell mindenre azonnal gyógyszer felírni. Előbb meg kell vizsgálni, hogy a táplálkozással, életmódváltással nem lehet-e sokkal hatékonyabb eredményt elérni. Van, hogy a korábbi tünetek szinte egy csapásra elmúlnak, anélkül, hogy gyógyszeres kezelést alkalmaztam volna. Természetesen, ha marad olyan tünet, ami ezek után sem szűnik meg, akkor én is a megfelelő gyógyszert javaslom, illetve a témában kompetens szakorvoshoz küldöm az illetőt" - mondta a beszélgetésen Ongaro.

Hogyan érdemes megvizsgálni egy beteget?

A betegek megfelelő vizsgálatára szinte az összes eszköz már ma is rendelkezésre áll, csak a helyes szemléletben kell őket alkalmazni. "Vegyünk egy egyszerű vércukorszintmérést. Ebben az esetben például arra lenne szükség, hogy ne csak azt nézzék, a "normális" értéktartományba esik-e egy-egy laborérték. Ehelyett az optimális, vagyis a kiegyensúlyozott élettani folyamatokhoz szükséges ideális értékeket kellene beállítani. Ismert például, hogy a szívinfarktus bekövetkezésének valószínűsége együtt nő a vércukorszint emelkedésével. Azonban ha csak azt nézzük, normál értéket mutat-e a páciens vércukorszintje, és nem azt, hogy a "normál" értéktartományon belül mindez hogyan változik, akkor máris figyelmen kívül hagytuk az infarktus kockázatának esetleges növekedését. Egy rendszerszemléletben gyógyító orvos ezért folyamatosan követi a beteget, és azt keresi, hogy melyek lennének a különféle laborváltozók optimális értékei. Így érhető el, hogy a szervezet biokémiai és funkcionális egyensúlyát a legjobb irányba tudjuk elmozdítani" - mondta Ongaro.

Hogyan zajlik egy olyan állapotfelmérés és kivizsgálás, amelyben átfogóan tekintenek a szervezetünkben zajló folyamatokra? A Daganatok.hu kérdésére Ongaro elmondta, hogy a valóban széleskörű állapotfelméréshez egy harmincoldalas kérdőívet használnak, amelyet aztán a kezelőorvos alapos elemzésnek vet alá. A kérdésekkel a páciens családi hátterét, az életstílusát, a korábbi betegségek meglétét (anamnézis) mérik fel, hasonlóan az eddigi kórelőzmény-felvételhez (amelyet például a családorvosunk végez), csak jóval részletesebben.

A biokémiai elváltozások akár évekkel is megelőzhetik a fizikai tüneteket

"A kérdőívre adott válaszok alapján összeállítunk egy laborvizsgálati programot, amelyben akár 50-60, egymástól különböző laborértéket is rögzítünk. Ezen tesztek alapján minden korábbinál átfogóbb képet kapunk a betegről. A nagy mennyiségű adat teszi lehetővé, hogy a pácienst egy olyan perspektívából vizsgáljuk, ahonnan az egész szervezet életfolyamatairól és a korántsem elhanyagolható rejtett összefüggésekről is pontos képet kaphatunk. Ismét egy konkrét példát említenék: a pajzsmirigy alulműködése meglehetősen gyakori a népességben, a tünetek azonban sokszor igen homályosak. Előfordulhat például, hogy egyszerűen csak fáradtnak érzi magát az illető, de ez minden. A pajzsmirigy alulműködése esetén azonban már a konkrét anatómiai elváltozások és a fizikai tünetek megjelenése előtt is kimutatható biokémiai változásokat tapasztalhatunk. Ezek felderítésével pedig már azonnal látható, hogy pontosan mi okozta a tüneteket. Sőt, mindez már a betegség korai stádiumára is igaz. Széleskörű laborvizsgálatok nélkül mindebből talán semmi sem derülne ki" - mondta Ongaro.

A családi kórtörténet alapján ezen kívül speciális genetikai tesztek végezhetőek, ami egy további eszköz a vizsgált személy betegség-kockázati profiljának felmérésben. Ehhez hozzájönnek még a funkcionális tesztek, például a szívműködés vizsgálata (nyugalmi állapotban és terhelés mellett), a tüdőfunkciók mérése, a szervezet oxigénfelhasználása vagy éppen a zsír- és izomszöveteink mennyiségi elemzése. Mindez lehetővé teszi, hogy egy-egy betegséget - és a daganatos kórképek szintén ezek közé tartoznak - már azelőtt felismerjenek, hogy konkrét tünetekkel járó, előrehaladott stádiumban kellene diagnosztizálni őket, évekkel később. "Azon kívül, hogy egészségesen élünk, a komplex állapotfelmérés az, amit megtehetünk saját magunkért, és amelyet a jelenlegi egészségügyi ellátórendszerben sajnos nem végeznek el ennyire alaposan" - mondta Ongaro.

A Quintess Egészségközpontról

Hazánkban a Quintess Tudásközpont a rendszerszemléletű medicina elterjesztésének úttörője, a Quintess Egészségközpont pedig a gyakorlatban bizonyítja, hogy a tudomány legfrissebb eredményei ma már az egyén szintjén is hasznosíthatóak. Ebben a szellemben a Quintess a nem kellően felderített krónikus állapotok mögötti mozgatórugók kinyomozására és javítására összpontosít. A rendszerszemléletű orvoslás eredményeit alkalmazva, korszerű diagnosztikai módszerek segítségével állítják helyre a testi és lelki tüneteink hátterében megbúvó, az alapvető élettani folyamatok egyensúly- és funkciózavaraiból eredő állapotváltozásokat. Ezzel biztosítják a tünetek és kóros állapotok tartós enyhülését, a páciensek jó közérzetének testi, lelki fittségének fenntartását. Integrálják a tudományosan bizonyított életmódbeli változások és étrend-kiegészítők alkalmazását is az orvosi kezelések folyamatába.

A rendszerszemléletű medicina egy kezelési modell, amely nem úgy tekint a betegre, mint zavartan működő szervek egymással össze nem kapcsolt együttesére, hanem a kezdetektől vizsgálva próbálja felfedezni és kezelni a betegségek gyökereit, és nem csupán azok tüneteit.

Forrás: Quintess Egészségközpont 

Következő cikkünkben olyan esettanulmányokat fogunk bemutatni, amelyek valódi, megtörtént eseteken keresztül szemléltetik, hogy a krónikus betegségek, a daganatok vagy éppen a különféle allergiás tünetek hogyan kezelhetőek valóban hatékonyan.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.