"Ötféle daganattípusban tapasztaltunk kiváló eredményeket" - dr. Bertha András a Procont étrend-kiegészítő preklinikai vizsgálatairól

Daganatok.hu
Megosztás:

A Procont étrend-kiegészítő kapszula egy nemzetközi szabadalom által védett technológiával kinyert, biológiai rendszerből származó hatóanyagot tartalmazó termék. Mostanáig preklinikai (állat-) kísérletekben tesztelték akkreditált toxikológiai intézetben és a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Epidemiológiai Tanszékével együttműködésben. A humán klinikai vizsgálatok megkezdését a közeljövőben tervezik a Magyarországon erre minősített intézetek megkeresésével. A Procont-ot - a preklinikai vizsgálatok eredményei alapján - daganatos betegek számára javasolja a termék feltalálója, dr. Bertha András gyógyszerész és toxikológus, az onkológus által elrendelt hivatalos kezelés kiegészítéseként.

A Procont egy fehérjét és vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula, amely rendelkezik az országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyével. A termék feltalálója, dr. Bertha András gyógyszerész és toxikológus az eddigi preklinikai vizsgálatok alapján úgy véli, hogy az étrend-kiegészítő készítmény szedése - az orvos által előírt terápia mellett - segítheti a daganatos betegek életminőségének javulását. Ennek hátterében az áll, hogy a készítmény hatóanyaga serkenti egy olyan gén működését, amely által a mutációk keletkezése gátolt.

A készítmény hatékonyságát vizsgáló állatkísérletek eredményeit Budapesten, a Magyar Onkológusok Társaságának 29. kongresszusán, illetve Pécsen, a Magyar Epidemiológiai Társaság 6. kongresszusán is bemutatták. 2012 júliusában pedig Barcelonában, az Európai Rákkutató Társaság (The European Association for Cancer Research; EACR) kerülnek majd ismertetésre az eddigi eredmények.

A közeljövőben klinikai vizsgálatok is indulhatnak

A Procont hatóanyagát emberi daganatvonalakkal beoltott állatokon tesztelték, ötféle daganattípus esetében. Ezek a vizsgálatok 2000 és 2003 között zajlottak a nemzetközi előírások szerint. "2011-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán folytak állatkísérletek, amelyek célja a rákmegelőző hatás bizonyítása, a készítmény hatásmechanizmusának meghatározása, valamint a hatóanyag sejtöngyilkosságra - a programozott sejthalálra - gyakorolt szerepének vizsgálata volt. Emellett a készítmény sejtszintű szabályozó folyamatokra gyakorolt hatásairól is gyűjtöttünk adatokat. A kísérletek nagy része lezárult, a publikációk pedig folyamatban vannak" - mondja dr. Bertha András. (A programozott sejthalál folyamatáról itt olvashat bővebben: Mit tesz a sejt annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki a rák?).

"A 2011-es eredményeknek még csak kis része jelent meg tudományos folyóiratokban, mivel ezeknek a közleményeknek a megírása és a megfelelő folyóiratok kiválasztása hosszú folyamat. A készítményeinket - köztük a Procont-ot is - idővel szeretnénk majd a gyógyhatású termékek kategóriájába emelni. Ehhez természetesen szükség lesz a klinikai tapasztalatokra. Ezeknek a vizsgálatoknak az elindítását az év második felére tervezzük" - mondja dr. Bertha.

Ajánlják-e a hazai szakemberek a készítményt, a hivatalosan javasolt onkológiai kezelés kiegészítéseként? "Vannak Magyarországon olyan onkológiai osztályok, ahol nem utasítják el az étrend-kiegészítők használatát a hagyományos terápia mellett. Azok az onkológusok, akik ismerik a Procont-ot és más termékeinket, valamint sok olyan pácienst kezelnek, akik ezeket fogyasztják, ők pártolják az együttes használatot" - mondja dr. Bertha.

Hogyan hat a készítmény?

"A Procont étrend-kiegészítő hatóanyaga egy természetes eredetű fehérje, ami hatását a sejtosztódás fázisában fejti ki egy daganatelnyomó, úgynevezett tumorszupresszor génen keresztül. Ez a gén egy olyan enzimcsoportot (p53) termel, amely a sejtosztódás folyamatában ellenőrzi és felismeri a genetikai hibákat, azaz a mutációkat. Ha az osztódáskor hibás volt a sejt genetikai anyagának, a DNS-nek a megkétszereződése, akkor a p53 enzimek elpusztítják a még ketté nem osztódott sejtet" - mondja az étrend-kiegészítő hatásmechanizmusáról dr. Bertha András.

Mindez azért fontos, mert a daganatok kialakulása minden esetben a genetikai hibák felhalmozódásának következménye. A sejtek rosszindulatú elfajulásához - jelenlegi ismereteink szerint - 5-6 egymást követő mutáció szükséges. Ha a daganatelnyomó gének - például a már említett p53 - nem működnek megfelelően (szintén a gént érintő mutációk miatt), akkor a sejtosztódási ciklus hiba esetén sem fog leállni. Ilyenkor nem következik be a sejtek irányított öngyilkossága (a programozott sejthalál), így az érintett sejt korlátlan szaporodásba kezdhet. (A daganatok kialakulásának folyamatáról bővebben is olvashat összefoglaló cikkünkban: Amikor felborul a sejtciklus egyensúlya: hogyan alakulnak ki a daganatok?)

A Procont hatóanyaga éppen a korlátlan sejtosztódás beindulását próbálja megakadályozni azáltal, hogy serkenti a daganatelnyomó gént a sejten belül. Ha a p53 enzim szintje - a Procont hatóanyagának köszönhetően - eléri a megfelelő szintet, akkor csökkenhet az esélye a további daganatsejtek keletkezésének. "Az állatokon végzett preklinikai vizsgálatok szerint a Procont hatóanyaga általános daganatellenes hatással rendelkezik, mert minden általunk vizsgált daganattípusban statisztikailag is értékelhető pozitív változásokat találtunk. Nem tapasztalunk semmilyen mérgező, toxikus hatást, vagy egyéb káros mellékhatást" - mondja dr. Bertha.

Miért fontos a máj védelme azoknak, akik onkológiai kezelés alatt állnak?

"A kemoterápia, a sugárkezelés és a rendszeresen szedett gyógyszerek súlyos terhet rónak a kiválasztószerveinkre. Ezért a máj védelme is kiemelt szerepet kap azoknál, akik onkológiai kezelés alatt állnak. A májvédelem érdekében minden esetben javaslom az Ergeron nevű készítményünk szedését is. Ez az étrend-kiegészítő - a benne lévő aminosavak által - segíti a májsejtek regenerációját. Ezen kívül nagyon fontos, hogy a máj számára nehezen felismerhető méreganyagok és a daganatsejtek anyagcsere-termékeinek kiürülését is segítsük. Ebben játszhat szerepet az U-vitamin, ami a Revita U-ban található meg nagyobb mennyiségben" - mondja dr. Bertha.

A gyógyszerész és toxikológus szakember emellett nemcsak rákban, hanem más krónikus betegségek esetén is javasolja étrend-kiegészítő termékeik szedését. "Az általunk forgalmazott további étrendkiegészítőket főleg olyan krónikus megbetegedéseknél ítélem hasznosnak, amelyek akár közvetlen okozói is lehetnek egy-egy rosszindulatú, daganatkeltő folyamat kialakulásának. Ilyenek például a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, a vastagbélpolipok, a gyomorfekély, a jóindulatú méhdaganat, az endometriózis, a petefészekciszták, a hepatitis B és C vírusfertőzések, a bőrszöveti túlburjánzások, vagy az egyéb jóindulatú daganatok. Étrendkiegészítőink alkalmazását ezen kívül egyes autoimmun betegségekben is hasznosnak tartom, például sokízületi gyulladás esetén" - mondja dr. Bertha.

(X)

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.