Meggyógyítja-e a rákot a ketogén diéta?

Brjeska Mónika, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dietetikus hallgatója és a vastagbélrákkal élőket segítő Van Holnap! Zsákos Alapítvány önkénteseBrjeska Mónika, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dietetikus hallgatója és a vastagbélrákkal élőket segítő Van Holnap! Zsákos Alapítvány önkéntese
Daganatok.hu 2015. június 9.
Megosztás:

A rákkal diagnosztizáltak között nagyon sokan szednek különféle étrend-kiegészítőket és próbálkoznak különféle diétákkal, csak mert valaki, valahol azt mondta, hogy "az majd meggyógyítja", és eközben egyáltalán nem foglalkoznak a hatásokkal rövid vagy hosszútávon. Brjeska Mónika, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dietetikus hallgatója és a vastagbélrákkal élőket segítő Van Holnap! Zsákos Alapítvány önkéntese az antioxidánsokról, a vitaminokról, az úgynevezett ketogén diétáról és a különféle "csodaszerekről" mesélt nekünk.

Mit gondol ma egy leendő dietetikus az antioxidánsok egészségünkben betöltött szerepéről?

Az oxidatív stressz során keletkező úgynevezett szabadgyökök nagyon reakcióképes anyagok, amelyek a szervezetben különböző problémákat okozhatnak, például károsíthatják a DNS-t és tumor képződéshez vezethetnek. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek megkötik a szabadgyököket, ezáltal megvédik a szervezetet a túlzott és már ártalmas mennyiségű szabadgyökökkel szemben. Emiatt ajánlott lehet a fogyasztásuk. Azonban ezeket a gyökfogó szereket mindenképp ajánlott kerülni például a kemoterápiás és sugárterápiás kezelés alatt. Ennek az az oka, hogy a kezelések során fontos szerep jut a szabadgyököknek - segítenek elpusztítani a tumorsejteket - így azok kivédése éppen a rossz irányba, a kezelés ellen hatna. Az antioxidánsok szedése ebben az esetben gyengítheti, vagy akár meg is szüntetheti az alkalmazott terápia hatását.

A kezelések alatt ezek szerint antioxidáns hatású vitaminokat tartalmazó ételeket sem érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanunk?

Néhány vitamin exogén, azaz táplálékból bevitt antioxidánsnak számít, ilyenek például a C- és az E-vitamin. Mint már az előző kérdésnél szó volt róla, az antioxidánsok a kezelés ellen hathatnak annak ideje alatt. Emiatt nem érdemes például nagy dózisú, napi 1000 milligrammos C-vitamin-kúrát alkalmazni kemo- vagy sugárkezelés közben, sőt közvetlenül előtte és utána sem. Más vitaminok pedig a gyógyszerek felszívódását befolyásolhatják, ami szintén negatív hatással lehet a kezelésre.

Az utóbbi időben az úgynevezett ketogén diéta rákmegelőző és rákgyógyító szerepéről is több helyen lehetett olvasni. Mit érdemes tudnunk erről a diétáról?

A ketogén diéta olyan epilepsziás betegek körében elterjedt, akiknél nem hatott a gyógyszeres kezelés vagy esetleg nagyon súlyos mellékhatásokat okozott. Ezt a diétát normál esetben körülbelül 2 évig szokták tartani, így megelőzésként olyan szempontból nem tartom jónak, hogy nem lehet igazán hosszú távon erre az életmódra áttérni. A ketogén diéta lényege, hogy meghatározott energiatartalom mellett extrém magas a zsír, normál a fehérje és igen alacsony a szénhidrát - ebbe a gyógyszerek által bevitt szénhidrát-mennyiséget is bele kell számolni - bevitele. Ennek eredménye, hogy a táplálékkal bevitt nagy mennyiségű zsírsavakból ketontestek, például aceton képződik, és ezek vannak hatással a szervezetre. Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan mi ennek az egésznek a hatásmechanizmusa. Fontos, hogy ezt a diétát csak úgy magától senki ne kezdje el, az orvosnak és dietetikusnak előbb minden esetben szigorúan meg kell határoznia az egyéni igényeket és toleranciát. Fontos tudni azt is, hogy ennek a diétának különféle szövődményei is lehetnek. Korai szövődmény a dehidratáció, a székrekedés és a hasmenés, a hányás és a hányinger - ami nem túl optimális egy amúgy is étvágytalan beteg számára - valamint a túlzottan magas koleszterinszint, orvosi szóval a hiperkoleszterinémia. Késői szövődmény lehet a csontritkulás, a vesekőképződés, továbbá a vashiányos vérszegénység.

Nagyon sokan vannak, akik amikor diagnosztizálnak náluk valamilyen betegséget, akár rákot is, akkor egy nagy fordulatot véve nem esznek több húst, tejterméket, kenyeret, meg még ki tudja mit, mondván, hogy ettől előbb-utóbb majd biztosan egészségesek lesznek. Ezek a hiedelmek az előző évtizedekben alakultak ki, és még sok időre, felvilágosító munkára van szükség ahhoz, hogy a dietetika legújabb eredményei a köztudatba is beépüljenek. Főleg azért nehéz mindez, mert a valódi szakemberektől származó hiteles információk mellett rengetegen vannak, akik könnyű megoldást ígérve különféle - mára akár teljes mértékben elavult - tévhiteket terjesztenek. Sok esetben pedig ma még ellentmondásosak a kutatások eredményei, ezért a valódi szakemberek sem mindig egyértelmű, tisztán pozitív vagy negatív véleményt mondani egy-egy éppen felkapott diétáról.

Milyen diéta javasolt ezek után egy rákkal diagnosztizált páciens számára a kezelések ideje alatt?

A betegség és főképp a kezelések alatt - a sok pihenésen kívül - rendkívül fontos a kiegyensúlyozott, könnyű táplálkozás, és a súlyvesztés megelőzése. A tápanyagok teljes megvonása helyett érdemesebb inkább a megfelelő arányokban bevinni a kellő tápanyagokat, hogy ne gyengüljön le nagyon a szervezetünk. Persze az egészséges embereknél is fontos a változatos táplálkozás, mert a sejtek megújulásához és a szervezet megfelelő működéséhez mindenféle tápanyagra, így fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra egyaránt szükség van. Az ezek lebontásából származó amino- és zsírsavak - főképp ezek esszenciális típusai, amelyeket a szervezetünk nem képes önállóan előállítani, tehát csak a táplálkozással tudunk hozzájuk jutni - valamint a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel elengedhetetlen a szervezet működéséhez.

Mit gondol egy leendő dietetikus a "csodaszerekről"?

Mindenkinek szíve joga, hogy szeretne-e alkalmazni ilyeneket. Fontosnak a mértékletességet tartom, tehát hogy ne csak ezekre alapozzák a gyógyulásukat. Keresni kell egy arany középutat. Ezen kívül nagyon lényeges, hogy a szervezetben úgymond "minden mindennel összefügg", így a kezelések, a gyógyszerek és a betegségre szedett csodaszerek és más használt praktikák között bonyolult anyagcsere-kölcsönhatások alakulnak ki. Ezek egyaránt lehetnek szinergista, vagyis egymást erősítő, és antagonista, vagyis egymást gyengítő hatások is. Emiatt mielőtt bármit is elkezdenénk alkalmazni, feltétlenül kérjük a kezelőorvosunk véleményét, hiszen ő lát rá a lehető legjobban ezekre az összetett hatásokra. Semmiképp se csak az internet alapján döntsünk, hiszen ott nem biztos, hogy valós szaktudásra lelünk. Ha az orvos jóváhagyja az általunk alkalmazni kívánt szert, ami nem fog az alapkezelés ellen hatni, akkor ez hasznos lehet, bizakodást kelthet és jobb közérzetet biztosíthat a számunkra. Az embernek ki kell tapasztalnia, hogy mi az, ami számára a legjobban beválik, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk.

Lektorálta dr. Petrányi Ágota, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Osztályának onkológus főorvosa

* * *

Kapcsolódó anyagaink:

Részletes információk a ketogén diétáról a Critical Biomass blogon: Ketogén diétával a rák ellen? 

Mire jók az antioxidánsok? - Dr. Csupor Dezső farmakológus írása a Ködpiszkáló blogon 

Alternatív kezelések a rákgyógyításban - Dr. Bíró Krisztina előadása 

Ezért nem gyógyítja a rákot a B17-vitamin, ami nem is vitamin 

Egyelőre nem bizonyított, hogy a nagy dózisú intravénás C-vitamin fokozná a kemoterápia hatékonyságát

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.