Kényelmesebb vitamin- és étrend-kiegészítő készítményeket szedni, mint egészségesen táplálkozni?

Daganatok.hu 2011. április 8.
Megosztás:

Bár világszerte egyre ismertebbek és népszerűbbek a funkcionális élelmiszerek, a Szinapszis Kft. legújabb kutatásából kiderült, hogy hazánkban a lakosság mindössze 23 százaléka van tisztában a funkcionális élelmiszerek fogalmával és csupán minden tizedik válaszadó tudott konkrét példát mondani az egészség megőrzését támogató funkcionális élelmiszerekre. A kutatás eredményeiről a WEBBeteg egészségportál szakember véleményét is megkérdezte.

Az egészséges életmód iránt érdeklődők ma már számtalan egészséges táplálkozást hirdető irányzat közül választhatnak, és rengeteg hasznos információhoz juthatnak, mégis kevesen ismerik a funkcionális élelmiszerek fogalmát. Míg évről-évre nő a vitaminok és étrend-kiegészítők forgalma, addig az egészségünk megőrzésében is segítő funkcionális élelmiszereket kevesen ismerik, és kevesen vásárolják.

A kutatásból kiderült, hogy az egészséges táplálkozásban szerepet játszó, tápláló és egyben jótékony hatású funkcionális élelmiszerek fogalmának ismertsége mindössze 23 százalék. A válaszadók csaknem háromnegyede még a fogalom ismertetése után sem tudott konkrét példát említeni, további 10 százalék pedig - helytelenül - különböző gyógytermékeket, étrend-kiegészítőket és bizonyos hatóanyagokat sorolt fel. Csak minden tizedik válasz utalt ténylegesen a funkcionális termékek csoportjára.

A funkcionális, gyógyhatású élelmiszer kifejezést a 35-55 év közötti korosztályba tartozó, a budapesti és nyugat-magyarországi lakosok, valamint a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében némileg többen ismerték.

Drágának érezzük-e a funkcionális élelmiszereket?

A legtöbb "egészséges" élelmiszerhez hasonlóan, a funkcionális élelmiszerek ára is magasabb, mint a kategóriában azonosnak tartott, de nem gyógyhatású élelmiszereké. A megkérdezettek több mint fele (54%) elfogadhatatlannak tartja a drágább árat.

Bár a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy az egészséges étrend költséges - legyen szó funkcionális élelmiszerről, vagy a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség-gyümölcs napi fogyasztásáról -, a vásárlók számára mégis döntően befolyásoló tényező az élelmiszerek ára. Az átlagosnál árérzékenyebbek az 55 év felettiek, a budapesti lakosok és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők.

A drágább árral szemben tanúsított ellenérzés dacára a válaszadók 30 százaléka szerint a funkcionális élelmiszerek egészen biztosan, további 60 százalékuk szerint pedig valamelyest rendelkeznek gyógyító hatással. Az alábbi diagramon a megkérdezettek által említett konkrét funkcionális élelmiszerek láthatók; érzékelhető, hogy a legtöbben a reklámokban is a szervezetet leginkább segítő termékként bemutatott tejtermékeket említették:

Funkcionális élelmiszerek - gyártási folyamat eredménye?

"A funkcionális élelmiszer relatíve új fogalom" - reagált dr. László András belgyógyász-gasztroenterológus a WEBBeteg egészségportál kérdéseire. "Lényege, hogy aktívan segíti az egészség fennmaradását, vagy helyreállítását - a legjobb példa erre a valóban probiotikus joghurt, ami amellett, hogy finom, élő flórájával segíti a normál bélflóra helyreállítását. A funkcionális élelmiszert valóban gyártani kell, de kérdezhetjük, hogy gyártani kell-e a nagymama joghurtját? Az is lehet funkcionális élelmiszer - a benne lévő hasznos baktériumok miatt - csak még nem vizsgálta senki. Elvileg funkcionális élelmiszer lehet a vitaminokkal dúsított bármilyen táplálék, mert az is aktívan segíti az egészséget" - hívta fel a figyelmet dr. László András.

Mi a funkcionális élelmiszer?

"Egy adott élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha fogyasztása - a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon túlmenően - kimutathatóan pozitív hatással van a szervezet egy vagy több célfunkciójára, és amennyiben jobb egészségi állapotot, kedvezőbb közérzetet hoz létre és/vagy csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát" - hangzik egy európai szakmai szervezet (European Commission Concerted Action on Functional Food Science, FUFOSE-Group) meghatározása.

Egészséges vagy nem egészséges ételek? Hogyan választunk?

"Föltehetjük a kérdést, hogy miért esznek "egészségtelen" - illetve inkább úgy mondanám, hogy "nem egészséges" - ételeket az emberek, és miért vesznek-esznek különféle étrend-kiegészítőket az egészséges táplálkozásra való törekvés helyett?" - reagált dr. László a Szinapszis Kft. kutatásának összegzett tapasztalatait megismerve. A szakember szerint az a legvalószínűbb válasz, hogy azért, mert szeretik ezeket a "nem egészséges" ételeket: például a zsíros kenyeret, a töpörtyűt, szalonnát, a zsíros húsokról nem is beszélve.

Ráadásul, az említettek általában olcsóbbak is. "Ha pedig előállt az a helyzet, hogy nem táplálkoznak egészségesen - amivel maguk is tisztában vannak, mert ettől a tudattól nem menekülhetnek a közvéleményre záporozó információk miatt - akkor legalább azzal könnyítenek a bűntudatukon, hogy a zsíros kenyér mellé ilyen-olyan "élet-elixíreket" vesznek. Valószínűleg az a tudat motiválja őket, hogy ezekkel a divatos termékekkel kompenzálni tudják az egészségtelen táplálkozásukból eredő egészségügyi ártalmakat" - magyarázta a szakértő.

A második lehetséges magyarázat, hogy az átlagember - sajnos - igen szűkösen kap információt a funkcionális élelmiszerekről, ezért nem is igen tudja, mik is azok. "Egészen biztosan az árnak is szerepe lehet abban, hogy kevesen veszik a funkcionális élelmiszereket, mégis úgy vélem, a döntő ok az információhiány. A magam részéről úgy gondolom, van értelme és helye a funkcionális étel kategóriának, ám ezt sokkal jobban kellene tudatosítani, mind a szakemberekben, mind pedig a laikusokban" - mondta a belgyógyász gasztroenterológus.

Forrás: Webbeteg/Szinapszis

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.