Magnéziumra is szükség lehet a D-vitamin-hiány megelőzéséhez

A napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin szintéziséhez magnéziumra is szükség vanA napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin szintéziséhez magnéziumra is szükség van
Daganatok.hu 2019. január 19.
Megosztás:

Mivel a D-vitamin szintéziséhez kofaktorként magnézium szükséges, a D-vitamin hiányállapotának a megelőzésében és orvoslásában helyet kaphat a magnézium-szupplementáció - írja a PharmaOnline.

Az elmúlt években a D-vitamin számos kedvező szervezetbeni hatására derült fény. Az új ismeretek tükrében a szakmai szervezetek különös hangsúlyt fektetnek a D-vitaminnal kapcsolatos ajánlások aktualizálására, és a korábbi évekhez képest megemelt mértékű D-vitamin-szupplementációt javasolnak.

A legújabb, további távlatokat megnyitó kutatási eredmények azt engedik sejtetni, hogy a D-vitamin önmagában adagolva nem képes a pozitív élettani hatásainak a kifejtésére, ahhoz megfelelő magnézium-ellátottságra is szükség van.

A napfényvitamin és a magnézium közötti biokémiai leegyszerűsítve a következő: a D-vitamin szintéziséhez - kofaktorként - magnézium szükséges; "cserébe" az aktivált D-vitamin fokozza a magnézium intesztinális abszorpciójának a mértékét. Már korábban leírták, hogy 3 jelentős D-vitamin-konvertáló enzim és a D-vitamint kötő proteinek működése is magnézium-dependens.

Úgy tűnik, hogy a magnézium-szupplementáció emeli a szervezet D-vitamin-szintjét azoknál, akiknél korábban az alacsony volt; míg csökkenti azoknál, akiknél az a szupplementációt megelőzően túl magasnak (hiperkalcémiával fenyegetően) bizonyult.

Egyre inkább igazoltnak tűnik, hogy a csontritkulás megelőzésében és kezelésében korábban szerepet kapott D-vitamin + kalcium duó alkalmazása nem bizonyul elegendőnek a megfelelő csontsűrűség eléréséhez - ahhoz a magnézium szupplementációjára is szükség van.

A magnézium-bevitel kérdése a jövőben központi szerepet kaphat, ha további vizsgálatok is alá fogják támasztani a jelenlegi eredményeket, amik alapján a szervezet optimális D-vitamin-háztartása megfelelő mértékű magnézium-ellátottságot igényel.

(PharmaOnline

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.