Hogyan állapítható meg, hogy rákos-e egy anyajegy?

Daganatok.hu 2022. július 20.
Megosztás:

A bőrrák az egyik leggyakoribb ráktípus. A melanoma kevésbé gyakori, mint néhány más típusú bőrrák, de sokkal veszélyesebb, mert gyorsabban nő és nagyobb valószínűséggel terjed a test más részeire, ha nem diagnosztizálják és kezelik időben.

Mi a melanoma?

A melanoma a bőrrák egy fajtája, amely akkor alakul ki, amikor a melanociták (a bőr barna vagy barna színét adó sejtek) ellenőrizhetetlenül növekedni kezdenek. Az anyajegy a pigmenttartalmú sejtek, vagyis az úgynevezett melanociták csoportja. Ezek a kisméretű kinövések a bőrön bárhol előfordulhatnak és többnyire ártalmatlanok. Amikor a melanociták kóros burjánzásba kezdenek, rákossá válnak - ezt az állapotot nevezik bőrráknak, melynek több típusa van. A melanoma - amelyhez leggyakrabban az anyajegyhez "társul" - nem a bőrrák leggyakoribb típusa, de ez a leghalálosabb, ezért fontos ismerni a potenciális figyelmeztető jeleit.

A melanoma figyelmeztető jelei

Egy gyanús anyajegy esetében az alábbi öt jelből akár csak az egyik észlelése esetén is mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni:

  • Aszimmetria - az anyajegy egyik fele eltérőbb, mint a másik fele
  • Határ - az anyajegynek szabálytalan vagy homályosnak tűnő határa van a jól körülhatárolható él helyett
  • Szín - az anyajegynek több színe van, beleértve a barna, fekete, barnás, rózsaszín, piros vagy akár fehér és kék színt is
  • Átmérő - nagyobb, mint hat milliméter
  • Fejlődés - ha az anyajegy megváltoztatja a színét, a méretét vagy az alakját, gyorsan növekszik, véres vagy kérges, fáj vagy viszket.

Fontos tudni, hogy nemcsak az anyajegyekben alakulhat ki. A melanoma hasonlíthat egy foltra, pattanásra vagy akár zúzódásra. Sőt, sötét vonalként megjelenhet a körmön vagy a köröm alatt is.

A melanoma kockázati tényezői

Néhány ember nagyobb kockázatnak van kitéve, mint mások. A betegség gyakoribb az alábbi esetekben:

  • korábbi melanoma
  • melanoma a családi kórtörténetben
  • 50-nél több anyajegy
  • szeplős bőr és/vagy vörös haj
  • napsugárzásnak való tartós és védekezés nélküli kitettség (az anyajegyek melanomává válásának leggyakoribb oka, ezért olyan fontos a magas faktorszámú fényvédő használata és a napsugárzás elkerülése).

A magas kockázatú emberek számára előnyös lehet, ha évente ellenőriztetik az anyajegyeiket. Függetlenül a kockázati szinttől, mielőbb bőrgyógyászati szűrővizsgálatra van szükség, ha a melanoma figyelmeztető jeleit észlelik, hiszen minél korábban diagnosztizálják, annál eredményesebb a kezelése.

Összeállításunk a melanomáról: Melanoma

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: