Érintés, törődés és a rák

Daganatok.hu 2010. március 31.
Megosztás:

"Érintés, törődés és a rák: bevezetés családtagok és barátok részére"- ezzel a címmel került forgalomba az az amerikai DVD kisfilm, amelynek segítségével előrehaladott rákos megbetegedésben szenvedők hozzátartozói a masszírozás alaptechnikáit sajátíthatják el rákbeteg társuk, vagy hozzátartozójuk fájdalmának és szorongásának enyhítésére. Az Egyesült Államok nemzeti rákintézete (NCI) külön tanulmányban foglalkozott a DVD-ről elsajátított hozzátartozói "masszázs" hatékonyságával.

"A kezemen keresztül a szeretetemet és a jókívánságomat juttathatom el 'abba az emberbe', akit szeretek. Jó érzés, hogy képes vagyok valamit csinálni, amivel segíthetek" - mondja egy rákbeteget ápoló társ, aki a masszírozás technikáját az "Érintés, törődés, és a rák" című DVD segítségével sajátította el. Az Amerikai Pszichoonkológiai Társaság 7. alkalommal megrendezett éves konferenciáján arról számoltak be, hogy jelentősen csökkent azon előrehaladott rákos betegek stressz-szintje, akik 4 héten át rendszeresen, alkalmanként legalább 14 percen keresztül részesültek a hozzátartozójuk nyújtotta "érintésterápiában". A tanulmányban 97 párt követtek nyomon. A résztvevő betegek 21 különböző ráktípusban szenvedtek, többségük előrehaladott emlőrákban.

William Collinge, a kutatás vezetője elmondta, hogy a hozzátartozók átlagosan heti 4 alkalommal alkalmazták a masszírozást. A 4-es stádiumban lévő betegségben szenvedők számára különösen fontos volt az egyes "masszázsok" időtartama. 4 hét elmúltával a páciensek 78 százalékának csökkent a szorongása, ha alkalmanként legalább 14 perces simogatást kaptak az őket ápoló hozzátartozótól. Ha az "érintésterápia" 14 percnél rövidebb ideig tartott, csak a betegek 15 százalékánál lehetett kimutatni az érintések stresszcsökkentő hatását. Ezek alapján a 14 perces időtartam "mérföldkőnek" tekinthető, amelynek elérésével a betegek szorongása és stressz-szintje, a daganatos fájdalmak ördögi köre csökkenthető. A fizikai fájdalom ugyanis fokozza a szorongást, ami bizonyos idő után depresszióhoz vezethet. A szorongás és a depresszió álmatlansághoz, az álmatlanság kimerültséghez vezet, mindezek együtt pedig fokozzák a fájdalmat.

A tanulmányban az érintések azonnali hatását is vizsgálták: 44 százalékkal csökkent a félelem és a stressz érzése, 34 százalékkal a fáradtság, 31 százalékkal a depresszió, és 29 százalékkal még a hányinger érzése is. A betegek életminőségét tehát egyértelműen javították az érintések.

Dr. David Rosenthal (Dana-Farber/Harvard Rákintézet) a videó ismertetőjében rámutat, hogy az emberek sokszor nem is ismerik fel, hogy milyen milyen nehéz helyzetben van a rákos beteg ápolója is. "Az érintésterápia lehetőséget kínál számukra, hogy részt vegyenek a fájdalom kezelésében" - mondja Rosenthal.

Sokan félnek attól, hogy a masszírozással kárt okoznak, esetleg elősegítik a rák terjedését, az áttétek képződését. Ezek a félelmek azonban a filmben megszólaló masszázs-terapeuta - Janet Kahn, PhD - szerint megalapozatlanok. Mint mondja: "Érintésével segíteni fog a betegnek az ellazulásban, ami már önmagában is csökkenti a fájdalmat."

William Collinge szerint az érintésnek és a masszírozásnak óriási hatása lehet a rákos betegre. Egy 1200 rákos beteg bevonásával végzett korábbi tanulmányban kimutatták, hogy már egyetlen 20 perces masszázs is felére csökkenti a kezelések mellékhatásait. "Képzeljük el, ha a beteg gondozója a beteg otthonában heti néhány alkalommal ilyen megkönnyebbülésben részesítené a beteget, ennek milyen óriási hatása lenne" - mondja Collinge.

Az angol, spanyol és kínai nyelveken elérhető DVD-program bemutatóját ide kattintva tekintheti meg. http://www.partnersinhealing.net.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: