Vízoldékony formában is szedhetőek a zsírban oldódó vitaminok

Daganatok.hu 2012. szeptember 3.
Megosztás:

Daganatos betegeknél gyakran fordul elő nagyobb mértékű súlyvesztés, és ilyenkor még fontosabbá válik a megfelelő mértékű vitaminbevitel. A vízben oldódó vitaminokat könnyű pótolni, hiszen egyszerűen felszívódnak, a zsírban oldódó vitaminokkal azonban nem ez a helyzet. A dietetikus által javasolt étrend követetésén kívül ilyenkor segíthet egy olyan étrend-kiegészítő, amely vízben oldódó formában tartalmazza az egyébként csak zsírban oldódó vitaminokat, hatékonyabbá téve ezzel a felszívódásukat.

Mindenki számára jól ismert, hogy a vitaminoknak az oldhatóságuk alapján két csoportja létezik, a vízben és a zsírban oldódó vitaminoké. Előbbiek közé tartozik a teljes B-vitamin-csoport (B-komplex, amelybe az összes B-vitamin-módosulat beletartozik), valamint a C-vitamin, illetve a P-vitamin. Zsírban oldódóak viszont az A-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin, az F-vitamin és a K-vitamin.

A két vitamincsoport között alapvető különbséget tapasztalhatunk abban, hogy milyen módon és mennyire hatékonyan képesek felszívódni a szervezetünkben. A vízben oldódó vitaminok jól és könnyen felszívódnak, hiszen ez már a száj nyálkahártyáján keresztül elkezdődik, a gyomorban pedig azonnal folytatódik. A vitaminok ezt követően a nyombélbe, majd a vékonybélbe jutnak, ahonnan a bélbolyhokon keresztül szívódnak fel, közvetlenül a véráramba. A végcél a sejtek belseje, ahol aztán a vitaminok a konkrét élettani hatásukat is kifejtik. A vízben oldódó vitaminok esetén minden nagyon egyszerűen zajlik, hiszen közel 100%-os hatékonysággal szívódnak fel és hasznosulnak szervezetünkben.

Ugyanez nem mondható el a zsírban oldódó vitaminfajtákról, amelyek ugyancsak alapvető szerepet játszanak az élettani folyamatok megfelelő működésében. Elég, ha az A-vitaminra gondolunk, amelynek például a látásban van nagyon fontos szerepe (hiányában farkasvakság alakulhat ki), vagy a D-vitaminra, amelynek hiányát többek között a daganatos betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozták. Ahhoz, hogy egy zsíroldékony vitamin a szervezetünkbe bekerülve a célsejtekig jusson, majd kifejtse hatását, bonyolult folyamaton kell átmennie. A zsírban oldódó vitaminokból a szájnyálkahártyán, illetve a gyomron keresztül még semmi sem szívódik fel, hiszen szervezetünk csak a nyombélben kezdi olyan formájúvá alakítani ezeket a vitaminokat, amelyek már képesek a véráramba kerülni.

Alakítsuk vízben oldhatóvá a zsírban oldódó vitaminokat!

"A nyombélben a máj által termelt epe kezdi emulgeálni, vagyis kisebb darabokra szabdalni a zsírláncokat. Gliceridek, koleszterin, valamint zsírsavak képződnek, de ezek még szintén nem alkalmasak a bélen keresztül történő felszívódásra. Ehhez a hasnyálmirigyre is szükség van, amelynek zsírbontó enzimjei - a lipázok - tovább folytatják az epesavak által már megkezdett lebontási folyamatot. A vékonybél kezdeti szakaszába egy zsíros-vizes keverék jut el, és ilyenkorra már a zsíroldékony vitaminok hatóanyagai is képessé válnak a bélbolyhokon történő átjutásra" - magyarázza dr. Bertha András gyógyszerész és toxikológus, aki egy érdekes trükkel hidalta át a zsíroldékony vitaminok imént ismertetett felszívódási nehézségeit.

A zsíroldékony vitaminokra többféle betegség fennállása esetén is az átlagosnál nagyobb mennyiségre lehet szükségünk. A gond az, hogy a nehezebb felszívódási folyamat miatt a zsírban oldódó vitaminoknak csak mintegy 18-22%-a szívódik fel a vérkeringésbe, vagyis a bevitt mennyiség alig egyötöde. Ráadásul, ha betegségünk az emésztőszervrendszer működését is érinti, akkor ez az arány még alacsonyabb lehet (például azért, mert májunk kevesebb epesavat termel, hasnyálmirigyünk pedig kevesebb zsírbontó enzimet.) "A zsíroldékony vitaminok felszívódását tehát elsősorban valamely betegség fennállása esetén érdemes megnövelni, egyrészt az egészségesekénél is rosszabb hasznosulási arány miatt, másrészt pedig azért, mert egy komoly, hosszantartó betegség során sokat veszíthetünk a súlyunkból, így a zsírraktárainkból is. Ilyenkor még fontosabb az immunrendszer megfelelő mértékű támogatása" - mondja dr. Bertha.

Egy nemzetközi szabadalommal védett technológiával vált megoldhatóvá, hogy a zsírban oldódó vitaminok vízoldható formában legyenek jelen a Revitasol nevű étrend-kiegészítőben, amelyet dr. Bertha nemcsak a beteg, hanem az egészséges embereknek is ajánl. A Revitasol segítségével a zsírban oldódó vitaminok a természetesnél hatékonyabb felszívódásra válnak alkalmassá, akkor is, amikor más készítmények nem képesek ugyanennek a hatásnak az elérésére, a szervezet belső egyensúlyának felborulása miatt.

Daganatos betegek számára is javasolható a Revitasol szedése

Daganatos betegségek fennállása esetén gyakran fordul elő komoly súlyvesztés, például a kemo- vagy sugárterápiás kezelések mellékhatásaként. Elsősorban természetesen az javasolt, hogy a rákbeteg táplálkozzon minél kiegyensúlyozottabban, amihez akár dietetikus szakember segítségét is igénybe veheti (bővebben lásd cikkünket: Akár napi 8 órában is találkozhatunk dietetikusokkal a járóbeteg-ellátásban). "A legkülönbözőbb betegségek mellett a daganatos betegek sugár- és kemoterápiás kezelése során, illetve a műtétek utáni állapotokban a zsíroldékony vitaminok és egyéb hatóanyagok nem, vagy csak rosszul szívódnak fel. A beteg szervezetének élettanilag szükséges működése ilyenkor zavart szenved. Ennek helyreállításában nyújthat komoly segítséget a Revitasol" - mondja dr. Bertha.

"A Revitasol-ban található zsírban oldódó vitaminok - A-, D-, E-vitaminok, β-karotin - továbbá a lecitin más készítményekben is megtalálhatóak. Felszívódásuk és hasznosulásuk azonban csak abban az esetben lesz sikeres, ha a patkóbélben az epesavak és a hasnyálmirigy enzimjei is jelen vannak. Az emésztőszervrendszer károsodása esetén ez nem mindig mondható el a betegről. Ilyen esetekben javaslom a Revitasol szedését, hiszen a zsíroldékony vitaminokat vízoldékony formában hordozó étrend-kiegészítő enzimhiány esetén is hozzáférhetővé teszi a szervezet optimális működéséhez szükséges vitaminokat" - mondja dr. Bertha.

(X)

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.