T és B sejtek a védekezésben

Megosztás:

Összefoglalónkban elolvashatja, hogy mik azok a T- és a B-sejtek, és milyen feladatokat látnak az immunrendszer működésében.

 A nyirokrendszerben keringő limfociták két fő típusa, melyek a szervezet védekezésében szerepet játszanak, a "T", illetve a "B" sejtek.

A limfociták a vér más összetevőihez hasonlóan a csontvelőben keletkeznek. Életüket éretlen, úgynevezett őssejtként kezdik. Kora gyermekkorban egyes limfociták a csecsemőmirigybe, a mellkas felső részében található szervbe vándorolnak, ahol érett T sejtekké fejlődnek. Más sejtek a csontvelőben maradnak és ott érnek B-sejtté. Mind a T-, mint a B-limfociták fontos szerepet játszanak a fertőző baktériumok és vírusok felismerésében és elpusztításában.

Normális esetben a testben keringő limfociták nagyobb része T-sejt. Feladatuk a beteg sejtek (pl. vírussal fertőzött sejtek) felismerése és elpusztítása.

A B-sejtek felismerik az "idegen" sejteket és anyagokat (például a szervezetbe behatoló baktériumokat). Amikor ezek a sejtek találkoznak egy idegen fehérjével (pl. a baktérium felszínén), antitesteket termelnek, amelyek az idegen sejt felszínére "tapadnak" és elpusztítják azt.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.