Hogyan segít az internet a rákbetegséggel való megküzdésben?

Daganatok.hu 2018. január 27.
Megosztás:

A Nemzetközi Pszichoonkológiai Szervezet (IPOS) 2010-ben leszögezte, hogy a distressz szintjét a hatodik vitális jelként értelmezi a hőmérséklet, légzés, pulzus, vérnyomás és fájdalom mellett, továbbá elengedhetetlenül fontosnak tartja a distressz-szint mérését és változásának követését a daganatos betegek magas szintű ellátása során. A világháló felhasználásával mód nyílik mind a monitorozásra, mind a beavatkozásra - írja a Medical Online oldalain közölt tudományos összefoglaló.

A rosszindulatú betegség diagnózisa traumatikus, a betegséghez kapcsolódó stigma, a haláltól való félelem és a gyógyulás bizonytalan kimenetele szorongáskeltő. A beteget és családját, akár tágabb szociális környezetét is érintő egzisztenciális problémák is növelik a beteg distressz-szintjét (1).

A nemzetközi és a magyar pszichoonkológiai szakirodalomban található kutatási eredmények szerint a rákbetegek csaknem fele distresszes, azaz a szorongás, félelem, depresszió különböző szintjeit tapasztalja meg (2).

A szorongás és a depresszió a betegségfolyamat előrehaladtával akár a betegek 70%-át is érintheti. Carlson és munkatársai egy éven keresztül figyelték, hogyan változik a szorongás, a depresszió, a distressz, a fáradtság és a fájdalom mértéke betegeiknél. A betegek egy részénél csökkentek a pszichés tünetek, de a fájdalom és a fáradtság értékei nem változtak lényegesen (3).

A stresszkeltő elemek közül az egyik legerősebb a betegek tájékozatlanságával kapcsolatos. A kevés és nem személyre szabott információ, a betegség bizonytalan kimenetele a betegeket és gyakran a hozzátartozókat is arra készteti, hogy minél több tudáshoz jussanak a diagnózissal, kezelésekkel és a betegség kimenetelével kapcsolatban.

Az internet szerepe

Az internet egyre növekvő elérhetősége nagyban segíti a hozzáférést a betegséggel kapcsolatos információkhoz. Egy vizsgálat szerint a rákbetegek 63%-a fordul az internethez, hogy betegségével, diagnózisával kapcsolatban információkhoz jusson (4).

Egy másik vizsgálat szerint az emlő- és a prosztatarákos betegek gyakrabban keresnek internetes információt, mint a vastagbélrákban szenvedők, különösen a betegség korai szakaszában. Az internetes információt keresők között szignifikánsan több a fiatal korú, a nő, valamint a házasságban élő, a saját internettel és komputerrel rendelkező, jobb anyagi körülmények között élő és magasabb képzettségű beteg (5, 6). Néhány tanulmány arról számol be, hogy több hozzátartozó kutat a rákkal kapcsolatos információk után, mint rákbeteg.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: