Ingyenesen hívható anonim lelkisegély szolgálat

2010. június 19.
  e-mail nyomtatás

A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható anonim telefonos lelkisegély-szolgálatot működtet rákbetegek és hozzátartozók részére. A telefonszám csak vonalas készülékről hívható, a Rákellenes Liga munkatársai hétfőtől péntekig 9-19 óra között, szombaton 9-14 óráig várják a hívásokat a 06-80-505-675-ös telefonszámon.

A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható lelkisegély szolgálata 1990-ben jött létre. Fennállásunk óta évente 2-3.000 esetben nyújtunk segítséget daganatos betegeknek és családtagjaiknak, de bárkit meghallgatunk, aki hozzánk fordul problémájával, és szakmai kapcsolatainkat felhasználva, megpróbáljuk a számára megfelelő egészségügyi, szociális ellátórendszer, civil szervezet, egyház felé irányítani (ifjúságvédelem szervezetei, fogyatékkal élők érdekképviseletei stb.).

A szolgálat fő sajátossága az anonimitás: a hívónak nem kell bemutatkoznia, és ügyelőink sem mondhatják meg nevüket, számmal azonosíthatók. Így könnyebb a probléma feltárása, tabu témák (csonkolásos műtétet követő testképváltozás, szexualitás, inkontinencia stb.) is bátran érinthetők.

A magyar betegek ismeretei a rákról és a terápiákról hiányosak. A beteg és hozzátartozója is fél, számukra a rák még mindig egyenlő a halállal. A sokszor hónapokig tartó lassú gyógyulási folyamat, az embert próbáló terápiák nagy lelkierőt, rendkívüli türelmet, bizakodást igényelnek a betegtől. Szolgálatunk ügyelői megismertetik a hívóval a kezelések lényegét, és ezzel oldják a félelmeket. Hazánkban ma még szégyen lelki támogatást kérni. A betegek között fokozatosan terjedt el a telefonon kapható segítség lehetősége. A hívások száma évről évre emelkedik, 2006-ban meghaladta a négyezret.

Ügyelőink önkéntesek, akik tanfolyamunk elvégzése után további képzésben részesülnek, hogy felkészüljenek a segítségnyújtásnak erre a speciális formájára. A medicina fejlődése kiköveteli az állandó továbbképzést. A naprakész tájékozottság elengedhetetlen, ezért folyamatosan figyelemmel kísérjük a rákkutatással kapcsolatos híreket. A médiumok térnyerésével minden új hír begyűrűzik a köztudatba, és a hívó szakmailag megalapozott választ vár. A szolgálat mögött álló orvoscsoport szakmai vezetésével segítjük az eligazodást, és óvjuk a betegeket a kockázatos terápiáktól, a klinikailag nem bizonyított hatású készítményektől, meghagyva számukra a döntés szabadságát.

A beszélgetések során a hívó érzései állnak a középpontban, nem a "történet" a fontos, hanem amit az számára jelent. Az ügyelő nem tanácsokat osztogat, hanem a hívó belső erőforrásait próbálja a felszínre juttatni, hogy a krízisben lévő önmagától képes legyen az első lépéseket megtenni, így saját problémájára saját megoldást találjon. Segítjük a halálfélelem oldását és az öngyilkossági késztetések, a betegséggel fellépő tehetetlenségből adódó agresszió, az érzelmek kezelésére vonatkozó képesség fejlesztését.

Szolgálatunkhoz általános információkéréssel is fordulhatnak. Felvilágosítást nyújtunk a korai felismeréssel, figyelmeztető jelekkel, szűrésekkel, egészségügyi, szociális ellátásokkal, betegjoggal, onkológiai centrumokkal, fájdalomcsillapítással, gyógytáplálással, kiegészítő szerekkel, nyiroködéma kezeléssel és az új onkológiai terápiás lehetőségekkel kapcsolatosan.

Minden telefonszolgálat részére szívesen adunk információt a rákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Amennyiben e-mailben szeretne segítséget kérni, várjuk levelét a lelkisegely@rakliga.hu címre.

Kéri Ibolya
szociális munkás
Magyar Rákellenes Liga

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: