Mit érdemes tudni a mammográfiáról?

Daganatok.hu 2010. augusztus 3.
Megosztás:

A mammográfia a mell radiológiai vizsgálata: ez egy speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell rosszindulatú daganatos elváltozásai. A mammográfia során alkalmazott röntgensugárzás a hagyományos röntgensugárnál jóval energiaszegényebb - ez teszi lehetővé a puha mellszövet képi megjelenítését. Az eredmény egy a hagyományos röntgenképhez hasonló fekete-fehér felvétel, amelyen a 3 milliméteres elváltozások is láthatóvá válnak. De vajon, mi is látható a mammográfiás felvételen? Tényleg megnyugodhatunk, ha negatív mammográfiás lelet van a kezünkben?

Hogyan zajlik a mammográfiás vizsgálat?

Az emlőkről két irányból két-két röntgenfelvétel készül: egyszer felülről lefelé és egyszer ferdén. Az expozíciós idő a mellszövet esetében másodpercnyi nagyságrendű, ezért mozdulatlannak kell maradnunk a felvételek készítése közben, különben életlen képet kapunk. A mozdulatlanságot biztosítandó, és azért, hogy a sűrű emlőszövet a sugarak számára átjárhatóbb legyen, a kúp alakú mellet két plexilemez között a lehető leglaposabbra, henger alakúvá préselik. Ez azért is fontos, mert így kisebb sugármennyiség is elegendő a vizsgálathoz. A mell összenyomása - különösen, ha mellünk érzékeny - kellemetlen, ritkán akár fájdalmas is lehet. Gondoljunk arra, hogy a vizsgálat mindössze néhány másodpercig tart!

A menstruációs ciklus mely fázisában ajánlott a felvétel készíttetése?

A legjobb felvétel a mellszövetről a menstruáció után egy héttel - tíz nappal készíthető. Ilyenkor a leglágyabb a mell, így a legkevesebb kellemetlenség, és a legkisebb sugárterhelés mellett a legjobb minőségű felvétel nyerhető. Ha időpontot egyeztetünk a mammográfiás vizsgálatra, érdemes ezt is bekalkulálnunk.

Mikor végeznek mammográfiát?

Panaszmentes esetben 35 éves kor előtt általában azért nem készítenek a mellről mammográfiás felvételt, mert az emlő szövete ebben az életkorban még olyan sűrű, hogy a róla készített kép diagnosztikailag kevéssé értékelhető. Panasz esetén Ilyen korban először ultrahangos vizsgálatot végeznek, majd a látottak alapján az orvos dönti el, hogy szükség van-e a mammográfiás felvételre. Bár a különböző országokban eltérőek az ajánlások, általában 40 éves kortól javasolják a szűrővizsgálaton való részvételt. A felvételt kiértékelő radiológus a leletben ajánlást tesz a következő mammográfia időpontjára.

Magyarországon a 45-65 éves nőket népegészségügyi szinten szűrik mammográfiával. Ez azt jelenti, hogy az ebbe a korosztályba tartozó nők kétévente névre szóló meghívót kapnak az egyik szűrőközpontba, hogy az emlő egy esetleges rosszindulatú elváltozására még időben fény derülhessen.

Mi látható a mammográfiás felvételen, mit jelent, amit a leletemen olvasok?

A felvételen a gyakorlott radiológus többnyire képes a jóindulatú (benignus) elváltozásokat a rosszindulatú (malignus) elváltozásoktól elkülöníteni. A jó vagy rosszindulatúság eldöntéséhez további vizsgálatokra is szükség lehet. Kiegészíthetik például a mammográfiát az emlő ultrahangos vizsgálatával, illetve az érintett területről szövetminta vételére (biopszia) is szükség lehet.

Mennyire megbízható a mammográfiás vizsgálat eredménye?

Még ha negatív mammográfiás lelet is van a kezünkben, akkor sem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy nincsen rákos elváltozás a mellünkben. Előfordulhat, hogy a daganat olyan területen növekszik, amely nem esett bele a felvételi területbe, vagy a lelet kiértékelésekor történt hiba. Nem létezik olyan szűrővizsgálat, amely 100 százalékban megbízható. A mammográfia szenzitivitása 85 százalékos: ez azt jelenti, hogy 100-ból 15 esetben álnegatív, vagy álpozitív eredmény születik. Az álpozitív eredmény fölösleges lelki terhelést jelent, álnegatív esetben pedig nem sikerült a már jelenlévő daganat kimutatása. Megjegyzendő, hogy az ultrahangos vizsgálat szenzitivitása 70 százalékos. A mammográfiát ultrahang vizsgálattal kiegészítve a hatékonyság fokozható. Mind a mammográfia, mind pedig az ultrahangos vizsgálat 90 százalékos specificitással dolgozik, vagyis segítségükkel 90 százalékos biztonsággal dönthető el egy elváltozásról, hogy az jó vagy rosszindulatú-e.
 
Mekkora sugárterhelést jelent a mammográfia?

Egy mammográfia mintegy 5-6 mellkasi röntgenfelvétel sugárterhelésével egyenértékű. Ez ijesztőnek tűnhet, de gondoljunk arra, hogy az időben felismert emlődaganat gyógyítható, ami ma még sajnos nem mondható el az összes ráktípusról.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.