12,4 milliárd forint szűrőprogramokra és a kapcsolódó kampányokra

A közeljövőben már a vastag- és végbélszűrés is népegészségügyi szinten fog zajlani A közeljövőben már a vastag- és végbélszűrés is népegészségügyi szinten fog zajlani
Daganatok.hu 2017. május 5.
Megosztás:

Szűrőprogramokra és a hozzájuk kötődő kommunikációs kampányra több mint 12,4 milliárd forintot különítenek el az idei és a jövő évi költségvetésben - döntött a kabinet.

A nemzeti népegészségügyi stratégiához kapcsolódó egészségügyi ágazati szakpolitikai program 2017-2018-ra vonatkozó intézkedéseit kormányhatározatba foglalták, e szerint a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programra, a szervezett, célzott népegészségügyi vastag- és végbélszűrés országos kiterjesztésére, a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program kidolgozására többletforrásokra lesz szükség.

Az idei büdzsében 2,8 milliárd forintot, a jövő éviben pedig 9,6 milliárd forintot különítenek el a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében indított szűrőprogramokra. A többletforrásokat a nemzetgazdasági miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének kell biztosítania.

A szűrővizsgálati program egy részére európai uniós pénz áll rendelkezésre: 2017-ben 1,7 milliárd, 2018-ban pedig 675,3 millió forint. A keringési betegségek megelőzésére idén és jövőre összesen 1,1 milliárd forint uniós pénz költhető el.

(Világgazdaság

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.