Bohócdoktorok: terjedő nevetésterápia

2008. július 1.
  e-mail nyomtatás

A nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését. Már hat budapesti, és négy vidéki kórházban vesznek részt ily módon a gyógyításban a Piros Orr alapítvány művészei. Egy hazai szálloda jótékonysági akciójával idén az ő munkájukat segíti.

Három millió forint - tíz napos gyógyszerkeret...

Majdnem három millió forintot gyűjtöttek össze egy év alatt a Budapest Mariott Hotel vendégei, amit a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának kis betegeit segítő szervezetnek adományoztak. A Trautsch András Olivér Alapítvány a Klinikán gyógykezelt haematologiai betegségben szenvedők, a sebészeti beavatkozást és az ezt követő intenzív betegellátást igénylő gyermekek ápolási körülményeinek segítésére jött létre 1988-ban.

A daganatos betegségek kezelésének a ma elérhető, korszerű gyógyszeres terápiákon túl az is alapvető feltétele, hogy az adott kórház rendelkezzen a megfelelő műszeres felszereltséggel: az eszközök egy része közvetlenül a betegek kezelését, más részük pedig az alapvető életfunkciók folyamatos monitorozását segíti. A Semmelweis Egyetem gyermekklinikáján jelenleg adottak az alapvető gyógyszeres kezelés feltételei, az életfolyamatok fenntartásához szükséges infúziós pumpák és a betegfigyelő monitorok beszerzése azonban megvalósíthatatlan a különféle civil kezdeményezések és egyéb adományok nélkül, hiszen ezek az eszközök folyamatos cserére, pótlásra szorulnak (egy infúziós pumpa ára jelenleg körülbelül 300 ezer forint).

Az egy eurós adományokból összegyűlt 2 millió 875 ezer forint ugyan csak a gyermekklinika körülbelül tíznapos gyógyszerkeretének összegét teszi ki - mondta Prof. Dr. Tulassay Tivadar, az intézmény igazgatója - azonban semmiképp sem lebecsülendő adományról van szó: az összegből a közeljövőben beszerzésre kerülő új infúziós pumpák nélkül a gyermekek kezelésének jelenlegi színvonalát nem tudnák továbbra is fenntartani.

Idén a bohócdoktoroknak gyűjtenek

A szállodalánc idén is folytatja a jótékonysági akciót, újra a beteg gyermekek életkörülményeinek javításáért kívánnak tenni. Az éttermi fogyasztások végszámlájából július 1-től a cég minden alkalommal "félretesz" 1 eurot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány számára, melyből az I. sz. Gyermekklinika bohócdoktori látogatásait finanszírozzák.

A Piros Orr alapítvány művészei az I.sz. Gyermekklinika mellett rendszeresen látogatják a Madarász utcai Gyermekkórház, a Budai Gyermekkórház, a Bethesda Gyermekkórház, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja, a Nemzetközi Pető Intézet, a győri Petz Aladár Megyei Kórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermek-egészségügyi Központ, a Miskolci Gyermekklinka, a Pécsi Gyermekklinik és a nyíregyházi Jósa András Kórház kis betegeit, sőt, egy ideje a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonának lakóit is.

Nevetéssel gyógyítanak

A bohócdoktorok hetente egyszer vagy kétszer mennek el a beteg gyerekek kórházi ágyához. Különösen odafigyelnek azokra a gyerekekre, akiknek hosszabb ideig szükséges kórházban maradniuk, akiknek sűrűn kell visszatérniük, vagy akiknek nincs látogatójuk. Mialatt a gyerekekkel foglalkoznak, egyúttal kapcsolatot teremtenek a velük együtt lévő szülőkkel, valamint a kórházi személyzettel is.

A bohócdoktorok személyes kapcsolatot építenek ki a betegekkel. Heti látogatásaik alkalmával zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek és bevetik sajátos improvizációs eszköztárukat is. Bűvészkedéssel és varázslással oldják a gyerekek kórházi szorongását. Mulatságos tevékenységüket megelőzően minden alkalommal konkrét ismertetést kapnak a kórházi orvosoktól, ápolóktól az osztályon fekvő gyerekek állapotáról.

A gyermekorvosok tapasztalatai szerint a súlyosan beteg gyerekeknek, akiket sikerül időről időre felvidítani, jobbak a gyógyulási esélyeik. Ennek oka többek között az, hogy a nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését.

Hosszú távú cél, hogy minden egyes hazai kórházban dolgozhassanak bohócdoktorok, így minden egyes kórházban fekvő gyerek hozzájuthasson a gyógyulást segítő vidámsághoz.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: