A limfóma kezelésének mellékhatásai

Daganatok.hu
Megosztás:

Sugárterápia esetén szokatlan fáradtság, bőrreakciók, a hasi területeken pedig hányást, hasmenést válthat ki. A kemoterápia mellékhatásai gyógyszerfüggőek - a legtöbbször hajhullás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés alakulhat ki. A fertőzésveszély ilyenkor szintén fokozottabb.

A limfómák terápiájaként alkalmazott gyógyszerek korai és késői mellékhatásokat okozhatnak.

A mellékhatások az alkalmazott kezeléstől és a beteg egyéni reakcióitól függenek. A betegek különböző módon reagálnak a kezelésekre. A kezelést végzők mindent megtesznek az esetleges mellékhatások megelőzése és enyhítése érdekében.

Sugárterápia esetén a kezelések előrehaladtával a betegek szokatlan fáradtságot tapasztalhatnak. Ebben az időszakban a lehető legtöbb pihenés javasolt. A sugárterápiával kezelt területen bőrreakciók (kipirulás vagy bőrkiszáradás) jelentkezhetnek. A betegeknek óvatosan kell bánniuk a kezelt bőrfelületükkel. Az orvos megkérdezése nélkül nem tanácsos bőrápolószereket (folyadék, krém) alkalmazniuk. Ha a mellkas területén történik a sugárterápia, akkor a betegek gyakran tapasztalhatnak torokszárazságot, torokfájást és nyelési panaszokat. Néha a légzésük megnehezülhet, vagy száraz köhögés alakulhat ki.

A hasi terület sugárkezelése hányingert, hányást, hasmenést válthat ki. Előfordulhat még kézremegés, zsibbadás a végtagokban és/vagy a háton.

A sugárterápia befejezésével az említett tünetek fokozatosan megszűnnek.

A kemoterápia mellékhatásai leginkább az adott gyógyszerektől függenek. A kemoterápia általában a gyorsan osztódó sejtekre hat, így a csontvelőre, az emésztőrendszer felszínét alkotó sejtekre és a hajhagymákra. Mindezek következtében a vér alakos elemeinek száma csökkenhet, hányinger, hányás, hasmenés és hajhullás fordulhat elő. Székrekedés is kialakulhat.

Mivel ebben az időszakban az ellenállóképesség is kisebb mértékű, a fertőzésveszély is fokozottabb.

A szintén lehetséges vérzésveszély is a vér alakos elemeinek változásaival függ össze. További lehetséges mellékhatás az ujjak zsibbadása.

A mellékhatások általában megszűnnek a kemoterápia befejeztével.

Az infúzióban adott bizonyos monoklonális antitest kezelés mellékhatása az első alkalmazáskor jelentkezik, majd a későbbi adagok során csökken és kemoterápiával való együttadása nem növeli jelentősen a kemoterápia mellékhatásait. A néhány percnél, vagy óránál tovább tartó mellékhatás ritka és nincs klinikai jelentősége.

Étvágytalanság a kemoterápiás és a sugárkezelés alatt egyaránt előfordulhat. Tapasztalatok alapján a jól táplálkozó betegek jobban viselik el a kezelések mellékhatásait. Éppen ezért a táplálkozás minősége és mennyisége a kezelések alatt igen fontos.

A megfelelő táplálkozás kellő kalóriabevitelt jelent a fogyás megelőzése érdekében, valamint elegendő fehérjefogyasztást a bőr, a haj, az izomzat és a belső szervek megújítása érdekében. Kedvezőbb többször kis mennyiséget fogyasztani, mint naponta háromszor, egyszerre nagyobb mennyiséget. Ugyanakkor vigyázni kell, hogy a javuló étvágy következményeként ne alakuljon ki jelentősebb testsúlynövekedés. A folyadékbevitel is figyelmet érdemel. Általában napi két liter folyadék fogyasztása ajánlott.

Azoknál a nőbetegeknél, akiknél a kezelés alatt terhesség következhet be, hatékony fogamzásgátlás szükséges. Ennek módja egyéni megbeszélést igényel a kezelőorvossal. A non-Hodgkin limfóma kezelése termékenységi problémákat okozhat. A nők havi vérzése megszűnhet. Fiatalabbakban nagyobb esélye van a havi vérzés újraindulásának.

Férfiak esetében a kezelések potenciazavart általában nem okoznak. Mind a non-Hodgkin limfóma, mind kezelése érintheti azonban a termékenységet (nemzőképességet). Választható megoldás az ún. spermabank igénybevétele a kezelés előtt.

Az onkológiai kezelésekkel együtt járó mellékhatások személyenként és kezelésről kezelésre is változnak. Az orvosok a kezelések megtervezésekor arra is gondolnak, hogy a lehetséges problémákat a minimumra csökkentsék. Az onkológusok és a szaknővérek elmondják a mellékhatásokat és tanácsokat adnak leküzdésükre is.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.