Kontrollvizsgálatok, utógondozás non-Hodgkin limfómában

Megosztás:

A non-Hodgkin limfóma miatt kezelt személyek rendszeres kontrollvizsgálata nagyon fontos. A kezelőorvosok betegeiket több évig rendszeresen ellenőrzik. A visszaesés (relapszus) a terápiát követő első 1,5-4 évben a leggyakoribb.

A kontrollvizsgálat általában a következőkből áll: gondos fizikális orvosi vizsgálat, képalkotó vizsgálatok és laboratóriumi vizsgálatok. A betegeknek saját érdekükben szükséges együttműködniük az egészséges életmóddal kapcsolatos orvosi tanácsok betartásában és meg kell jelenniük a megbeszélt kontrollvizsgálatokon. Így az esetlegesen felvetődő problémákat meg lehet beszélni, a lehető legkorábban ki lehet vizsgálni és szükség esetén azonnal el lehet kezdeni kezelni.

Az orvosok inkább "túlélésről" és "tünetmentesség"-ről (remisszió) beszélnek az első 10 évben, és csak ezt követően gyógyulásról. Sok beteg teljesen felépül betegségéből, mégis az előbb említett kifejezéseket alkalmazzák az onkológusok, mert a non-Hodgkin limfóma kiújulhat.

Természetes, hogy a betegek sokat foglalkoznak jövőjükkel, próbálják saját gyógyulási esélyeiket meghatározni. A statisztikai eredmények sok beteg kezelésével kapcsolatos tapasztalatokon alapulnak, nincs két egyforma daganatos beteg, s csak a kezelőorvos tud annyit a betegről, hogy beszélhessen vele a prognózisról.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: