Várakozz és figyelj

Megosztás:

Az indolens non-Hodgkin limfómában szenvedő betegek mintegy 40 százalékánál diagnóziskor a "várakozz és figyelj" taktikát javasolják. Agresszív non-Hodgkin limfómában ez a fajta kezelési taktika nagyon ritka.

A "várakozz és figyelj" módszerre azok a betegek alkalmasak, akiknél a betegség előrehaladott stádiumban van. Más szóval, akiknél a limfóma több mint egy vagy két nyirokcsomó csoportot érint. Amíg a betegek jól érzik magukat, a nyirokcsomók kicsik, vagy nem nőnek gyorsan és nincs jele, hogy a limfóma fontosabb szervek működését befolyásolná, a "várakozz és figyelj" taktika megfelelő eljárás.

Néha ezt a módszert olyan betegeknél is alkalmazzák, akiknek indolens limfómája kiújult.

Bár a "várakozz és figyelj" taktika kockázatosnak tűnhet, vizsgálatokban igazolták, hogy az arra alkalmas betegekben a prognózis nem különbözik azon betegek prognózisától, akiket a diagnózis után rögtön kezelni kezdenek. A módszer alkalmazásának egyik előnye, hogy későbbre tolódnak a kezelés mellékhatásai.

A "várakozz és figyelj" taktika nem jelenti, hogy "ne tégy semmit"!. A betegeknek rendszeresen látogatni kell a járóbeteg rendeléseket, ahol nyomon követik a nyirokcsomók méretét, és folyamatosan ellenőrzik, hogy a limfóma nem terjedt-e át egy fontosabb szervre, vagy a csontvelőre.

A taktika alkalmazása során kiemelkedő jelentőségű, hogy a betegek ismerjék a limfóma lehetséges tüneteit, különösen a "B" tüneteknek nevezett három tünetet:

  • Láz (38°C feletti testhőmérséklet)

  • Éjszakai izzadás

  • A testsúly 10 %-ának ismeretlen eredetű elvesztése 6 hónap alatt

E tünetek megjelenése jelzi az aktív kezelés elindításának szükségét.

A "várakozz és figyelj" taktika alkalmazásakor a betegek többségében a non-Hodgkin limfóma diagnózisától az aktív kezelés megkezdéséig általában 18 hónap telik el.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.