A non-Hodgkin limfóma egyes speciális típusai

Megosztás:

A MALT limfóma főleg a nyálmirigyeket, a pajzsmirigyet, a tüdőt és a gyomrot támadja meg. A kis limfocitás limfóma, mely a krónikus limfocitás leukémiához hasonló rendellenesség, a non-Hodgkin limfóma indolens formája és rendellenes B-sejt túltermelődés jellemzi. A köpenysejtes limfóma kevésébé reagál jól a standard kezelésre, mint az indolens non-Hodgkin limfómák.

A MALT limfóma főleg a nyálmirigyeket, a pajzsmirigyet, a tüdőt és a gyomrot támadja meg. A gyomor MALT limfómáját gyakran hozzák kapcsolatba a Helicobacter pylori baktérium fertőzéssel. A baktériumot elpusztító antibiotikumok a MALT limfómát is meggyógyítják, ha a kezelés elég korán indult, bár néhány betegnek kemoterápiára is szüksége van. A gyomor és más szervek MALT limfómáját, ha azt az antibiotikumos kezelés nem gyógyította meg, ugyanúgy kezelik, mint az indolens non-Hodgkin limfómát.

A kis limfocitás limfóma, mely a krónikus limfocitás leukémiához hasonló rendellenesség, a non-Hodgkin limfóma indolens formája és rendellenes B-sejt túltermelődés jellemzi. Ezek a sejtek a normális sejteknél jóval tovább élnek. Bár a betegség érzékeny a kemoterápiára, a betegekben remissziók és relapszusok sora követi egymást.

A köpenysejtes limfóma kevésébé reagál jól a standard kezelésre, mint az indolens non-Hodgkin limfómák. Kezelésére más lehetőségek is vannak: például egy újfajta kemoterápia, gyakran monoklonális antitest terápiával kombinálva, valamint a nagy dozisú kemoterápia őssejt transzplantációval

A Burkitt limfóma és a limfoblasztos limfóma a non-Hodgkin limfómák nagyon agresszív formái. A kezelésük is agresszív, mely rendszerint a központi idegrendszerre ható gyógyszerekből és intravénás kemoterápiából áll. A betegek több gyógyszer kombinációját tartalmazó intenzív kemoterápiát kapnak, és a kezelések idejére kórházba kell feküdniük. A limfóma e formájában szenvedő fiatal betegek többsége meggyógyul.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: