Mi a non-Hodgkin limfóma?

Megosztás:

A limfóma a nyirokrendszerben kialakuló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Hazánkban a rosszindulatú daganatos betegségek 1-2%-a limfóma. A limfómák egyik fajtája a Hodgkin-kór, minden más limfómát a non-Hodgkin limfómák csoportjába soroltak a szakemberek.

A nyirokrendszer az immunrendszer része. Feladata a betegségek és a fertőzések elleni védelem. A nyirokrendszer vékony, majd mind nagyobb törzsekké összeszedődő nyirokerekből áll, hasonlóan a vérerekhez. A nyirokerek behálózzák az egész testet. E speciális érrendszerben, a nyirokerekben nyirok (limfa) kering, ami színtelen, vízszerű folyadék és limfocitákat (a legkisebb fehérvérsejtek) tartalmaz. A limfociták a szervezet fertőzés elleni védekezésében vesznek részt. A nyirokrendszer mentén kicsi, bab formájú nyirokcsomók helyezkednek el, amelyek a nyirokban lévő idegen részecskéket kiszűrik. Nyirokcsomók találhatók a hónaljakban, a lágyékhajlatokban, a nyak és a mellkas területén, valamint a hasban. A nyirokrendszer további összetevői a lép, a csecsemőmirigy, a mandula és a csontvelő. Nyirokszövet található még máshol is a testben, pl. a gyomorban, a belekben és a bőrben.

Non-Hodgkin limfómák esetén a nyirokrendszer sejtjei rendellenesen szaporodnak. A rosszindulatú daganatos sejtek átterjedhetnek más szervekre is. Az osztódás és a növekedés a nyirokrendszerben szabálytalan, ellenőrizetlen. Ezért szövetszaporulat, tumor alakul ki.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: