Transzplantáció a limfóma kezelésében

Megosztás:

Egyes limfómás betegeknek őssejt transzplantációt javasolnak. Transzplantáció esetén a nagydózisú kemoterápia (néha sugárterápia) elpusztítja a csontvelőt. Az elpusztított csontvelő működését helyre kell állítani, ezt a célt szolgálják az átültetett őssejtek.

Az őssejt transzplantáció lehet:

  • Allogén, amikor az őssejt más személyből - a donorból - származik. A donor lehet rokon, testvér, a legideálisabb az ikertestvér. Más, nem rokon, de kompatibilis személy is adományozhat csontvelőt.

  • Autolog, amikor a beteg saját őssejtjeit gyűjtik össze a nagydózisú kemoterápia előtt, majd visszaültetik a betegbe.

Az őssejtek forrásától függően a transzplantáció kétféle lehet:

  • Perifériás vér-őssejt transzplantáció, ahol az őssejteket a keringő vérből gyűjtik ki, és

  • Csontvelő transzplantáció, amelyben a sejteket a csontvelőből nyerik.

Azt követően, hogy a nagydózisú kemoterápia elpusztította a csontvelőt, fokozott fertőzésveszély áll fenn mindaddig, amíg a csontvelő működni nem kezd. A kockázatos időszak néhány hét, melyet a beteg kórházban tölt. Antibiotikumokat és vérátömlesztést kap.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.