Az agresszív non-Hodgkin limfóma kezelése

Megosztás:

Az agresszív limfómák általában jól reagálnak a kezelésre, akiknél pedig nem ez a helyzet, azoknak is segíthet a nagydózisú kemoterápia vagy az őssejt-transzplantáció. Agresszív non-Hodgkin limfómában az esetek 40-75 százalékában érhető el teljes gyógyulás.

Az agresszív non-Hodgkin limfómákat gyors növekedésű, vagy nagy malignitású non-Hodgkin limfómáknak is hívják.

Mivel az agresszív non-Hodgkin limfómák gyorsan nőnek, a betegek már a betegség viszonylag korai stádiumában észlelnek tüneteket és orvoshoz mennek, ahonnan szakorvoshoz utalják őket.

Bár az "agresszív" kifejezés félelmetesen hangzik, ezek a limfómák nagyon jól reagálnak a kezelésre. Azokon a betegeken, akiknek a betegsége nem reagál jól az első vonalbeli kezelésre, sok esetben segít a nagydózisú kemoterápia és az őssejt transzplantáció. Valójában az agresszív non-Hodgkin limfóma nagyobb eséllyel gyógyítható, mint az indolens non-Hodgkin limfóma.

Az orvosok gyakran használják a nemzetközi prognosztikai indexet (IPI), hogy megjósolják, hogyan reagál a beteg a kezelésre és milyen valószínűséggel lesz relapszusa (kiújulása). Ehhez az alábbi öt tényezőt veszik figyelembe:

  • a beteg életkora
  • a non-Hodgkin limfóma stádiuma
  • a laktát-dehidrogenáz enzim (LDH) vérszintje, amely a tumor mennyiségét jelzi a szervezetben
  • a nyirokrendszeren kívül talált tumorok száma
  • a beteg általános állapota.

A non-Hodgkin limfóma összes formája kezelhető. Agresszív non-Hodgkin limfómában az esetek 40-75 százalékában érhető el teljes gyógyulás. Akik nem gyógyulnak meg, sok esetben tünetmentessé válnak (remisszióban vannak).

Nagyon fontos, hogy a betegek rendszeresen jelenjenek meg utógondozáson, kontrollvizsgálatokon, vagy más vizsgálatokon, még akkor is, ha a limfóma teljesen meggyógyult, vagy ha a beteg tünetmentessé vált. Az agresszív non-Hodgkin limfóma gyakran kiújul, és további kezelést tesz szükségessé.

A korai stádiumban diagnosztizált agresszív non-Hodgkin limfómát rendszerint kombinációs kemoterápiával kezelik, amelyben több gyógyszert alkalmaznak együtt. Ezt a kezelést gyakran monoklonális antitesttel egészítik ki.

A kemoterápia után, vagy azzal egy időben gyakran alkalmaznak sugárkezelést. A sugarat közvetlenül az érintett nyirokcsomókra irányítják.

Bár a betegek reagálását nem lehet előre megjósolni, a korai stádiumú agresszív non-Hodgkin limfómában a gyógyulás vagy a remisszió esélye több mint 80 százalék.

A késői stádiumban diagnosztizált agresszív non-Hodgkin limfóma kezelése hasonló kemoterápiával történik, mint a korai stádiumé. Sugárterápia is adható. A standard kezelés a betegek 40 - 70 százalékát meggyógyítja, bár minden beteg másként reagál a kezelésre.

Azokat a betegeket, akikben a non-Hodgkin limfóma nem reagál jól a kezelésre, vagy akik visszaestek, tovább kell kezelni. Nagydózisú kemoterápia és perifériás vér őssejt transzplantáció jöhet szóba. Ettől a betegek 30 - 50 százaléka meggyógyul.

Ha a kezelés nem jár sikerrel, vagy ha nem adható, az orvosi ellátás a tünetek enyhítésére irányul, azaz "palliatív" lesz.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: