Az étrend szerepe a megelőzésben

2007. április 16.
Megosztás:

Az eddigi kutatások összesített eredményei - a sok bizonytalan és ellentmondó adat ellenére is - kétségkívül azt mutatják, hogy az étrendnek igenis fontos szerepe van, illetve lehet a rákos megbetegedések megelőzésében.

Rostok és gyümölcsök

Számos tanulmány szerint a gyümölcsök, zöldségfélék és durván hántolt, nem finomra őrölt gabonaneműek fogyasztása - azok magas rosttartalma miatt - egyes ráktípusok kifejlődésével szemben kifejezett védelmet nyújtanak. A különböző gyümölcsökben és zöldségfélékben magas koncentrációkban előforduló vitaminok és nyomelemek szintén fontosak ebből a szempontból.

Legerősebb bizonyítékok a gyümölcs- és zöldségfélék rákképződéssel szemben való védő szerepére vonatkozóan a tüdőrákkal kapcsolatban vannak. Meggyőző adatok szólnak azonban amellett is, hogy a zöldségfélék és gyümölcsök gyakori és bőséges fogyasztása csökkenti az emlő- és vastagbélrák, sőt a szájüregi- nyelőcső- gége- és gyomorrák kialakulásának kockázatát is. Kiemelik, hogy nyers formában történő fogyasztás esetén ezek védőhatása kifejezettebb, mintha megfőzve, vagy konzervált formában fogyasztják azokat.

A gyümölcsök és zöldségfélék a leginkább elfogadott nézet szerint antioxidáns hatásuk, azaz a szervezetben képződő szabad gyököket semlegesítő hatásuk révén fejtik ki a rákképződéssel szembeni védőhatásukat. Ez egyben azt is jelenti, hogy e védőhatás elsősorban valamely sejt rákos sejtté való átalakulásának gátlásában nyilvánul meg. Ha azonban ez az átalakulás mégis bekövetkezik, az átalakult sejt rákos daganattá történő további kifejlődésére a gyümölcs és zöldségfogyasztás mértékének valószínűleg már kevésbé van befolyása.

A vegetáriánus étrend

Bizonyára sokakat érdekel, mi a helyzet a rákelőfordulást illetően a vegeteriánusok és azoknak a körében, akik kínosan nagy gondot fordítanak az egészséges táplálkozásra és egészséges életmód folytatására. Idevonatkozó tanulmányok egyértelműen azt mutatják, hogy körükben kisebb a rákos megbetegedés kockázata. Magának a vegetáriánus étrendnek a rákelőfordulásra, a rákképződésre gyakorolt hatásának pontos megítélése viszont komoly nehézségekbe ütközik, mivel a vegetáriánusok körében egyéb életvitellel kapcsolatos tényezők - például a dohányzás és alkoholfogyasztás - is lényegesen eltérnek az általános népesség körében való előfordulás gyakoriságától. Tény azonban, hogy a vegetáriánusoknál nem merül fel a magas hús- és zsírfogyasztás rákos megbetegedések vonatkozásában kimutatott és korábban részletesen tárgyalt kockázatnövelő hatása.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.