Az epigenetikai terápiák alkalmazása a mellrák esetében

2022. augusztus 17.
Megosztás:

A személyre szabott orvoslás és a jobb genetikai vizsgálatok korszakában az epigenetikai terápiák és biomarkereik ígéretes, de még mindig nem széles körben alkalmazott innovatív módszerek az emlőrák hagyományos kezeléseivel szembeni rezisztencia megelőzésében.

Míg sok potenciális epigenetikai biomarker ígéretesnek mutatkozik az emlőrák szokásos kezelésére adott válasz előrejelzésében, az epigenetikai terápiákat még nem gyakran alkalmazzák. A specifikus genetikai aberrációkat célzó terápiákkal ellentétben az epigenetikai módosítások sejttípus-specifikusak, ami megnehezíti a nagy specifitású és hatékonyságú célzást. Eddig az epigenetikai terápiák hatékonyságát elsősorban a hematológiai rákok kezelésében igazolták, a szolid rosszindulatú daganatok (például emlőrák) esetében csak korlátozott adatok állnak rendelkezésre annak ellenére, hogy számos preklinikai bizonyíték támasztja alá ezen terápiák önmagukban és/vagy más terápiákkal kombinálva történő alkalmazását.

Az epigenetikai terápiák alkalmazásának lehetőségei

A daganatok kialakulásában kritikus szerepet játszó epigenetikai jellemzők általában megváltoznak az emlőrák progressziója és terápiás rezisztenciája során, így ezért ezek a potenciális kezelési célpontjai az epigenetikai módszereknek.

Az emlőrák kezelésében a legígéretesebb az epigenetikai terápiák alkalmazása primerként a rákos sejtek terápiákkal szembeni érzékenyítésére a rezisztencia mechanizmusok leküzdése érdekében, így az epigenetikus gyógyszerek szerepe valószínűleg az endokrin terápiával, a citotoxikus kemoterápiákkal, a célzott terápiákkal, a sugárterápiával és az immunterápiával való kombinációkat is magában foglalja.

Jövőbeni lehetőségek

Bár klinikailag jelenleg nem használják, az epigenetikai kezelések lehetőségei számottevők. Az összesített kutatási adatok azt mutatják, hogy az epigenetikus terápia az endokrin terápiával kombinálva jelentősen javítja a daganatos betegek általános túlélési eredményeit. Ez alátámasztja azt a hipotézist, hogy az epigenetikai kezelések potenciálisan megváltoztathatják a betegség természetes lefolyását. Míg az eddigi vizsgálatok a tumorkontroll és az apoptózis (programozott sejthalál) javulását mutatják, ez klinikai szempontból nem eredményezett jelentős javulást az érintett betegek progressziómentes túlélésében, az emlőrák epigenetikai terápiáinak vizsgálatai során pedig nagy eltérések tapasztalhatók.

Ezek a kezelések a hagyományos gyógyszerektől eltérő módon célozzák meg a daganatot - gyakorlatilag a rákos sejtek "újraprogramozását" célozzák, nem pedig a sejthalált. Az eddigi klinikai vizsgálatok adatai azt sugallják, hogy az epigenetikai célpontok alkalmazása segíti az emlőrák "átprogramozását" vagy "újraérzékenyítését" -  lassítva a daganat növekedését -, hogy javítsa a további terápiákra adott válaszokat, és ezáltal javítsa az általános túlélést.

Az epigenetikai terápiákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatok folyamatban vannak, így jelenleg ezen gyógyszerek egyike sem rendelkezik hatósági engedéllyel az emlőrák kezelésére. Az eddigi klinikai és preklinikai eredmények azonban rávilágítanak az epigenetikai terápiás stratégiák ígéretes lehetőségeire.

Forrás: https://www.mdpi.com/2072-6694/14/3/474/htm

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.