No Smoke Summit: a dohányzási ártalomcsökkentés dilemmái

Dr. Szabó Rita 2022. október 11.
Megosztás:

2022. szeptember 21-22-én Athénban került megrendezésre az 5. No Smoke Summit a SCOHRE (International Association on Smoking Control & Harm Reduction) szervezésében. A rendezvény fő célkitűzése a dohányzással kapcsolatos eltérő szakmai és döntéshozói nézőpontok feltárása volt, a dohányzással összefüggő megbetegségek és halálozás csökkentése érdekében.

A No Smoke Summit a kutatók, a szabályozó hatóságok, az ipari szereplők és az egészségügyi szakemberek számára egyedülálló lehetőséget nyújtott az alternatív füstmentes nikotin- és dohánytermékekkel kapcsolatos legújabb kutatások eredményeinek megismerésére. Elgondolkodtató, a legújabb kutatási eredményeket tartalmazó előadások és interaktív panelviták segítették a leghatékonyabb prevenciós közegészségügyi és szabályozási stratégiák kidolgozását.

Mivel az elmúlt 30 évben a népesség növekedésével a dohányzók száma is emelkedett, így egyre nagyobb az érdeklődés az ártalomcsökkentés eszközei és módszerei iránt, amelyekkel csökkenthetők a dohányzás káros következményei. Az eddig rendelkezésre álló adatok és tudományos bizonyítékok mellett több hosszú távú vizsgálatra is szükség van ahhoz, hogy a politikai és a népegészségügyi szabályozók megalapozott döntéseket hozhassanak.

Az idei csúcstalálkozó egyedülálló lehetőséget kínált annak feltárására, hogy egyrészt a dohányzás ártalmainak csökkentésével és az alternatív füstmentes termékekkel kapcsolatos tudományos ismeretek hogyan fejlődtek az elmúlt évtizedben, másrészt milyen jogszabályok támogatják leghatékonyabban a dohányzás visszaszorítását.

A tudományos bizonyítékoktól az emberek igényeinek a kielégítéséig

Mind a fejlődő, mind a fejlett országokban jelentős népegészségügyi probléma a dohányzással leginkább összefüggésbe hozható tüdőrák, amelynek akár 90 százaléka megelőzhető lenne a dohánytermékek használatáról való végleges leszokással. Ez a leghatékonyabb és legkevésbé költséges módszer a dohányzással összefüggő ártalmak csökkentésére. A legjobb megoldás mindenki esetében az, ha nem szokik rá a cigarettára. Amennyiben ez már megtörtént, a végleges leszokással tehetünk a legtöbbet önmagunk és a környezetünkben élők egészségének a védelméért. Az egészségügyi szakemberek számára kihívást jelentenek azok a felnőttek, akik valamilyen ok miatt nem szoknak le a dohányzásról. Esetükben az ártalomcsökkentésre az olyan füstmentes technológiák (például e-cigaretta, dohányhevítéses rendszerek, nikotinpárna) használatára való áttérés nyújthat lehetőséget, melyek alkalmazása során nem történik égés, tehát sem füst, sem kátrány nem keletkezik.

Az 5. No Smoke Summit egyik kiemelt célja volt, hogy a dohányzás megelőzésében és az ártalomcsökkentésben érdekelt döntéshozókat és szakembereket tudományosan megalapozott információkkal lássa el a nikotin hatásairól, felhívja a figyelmet a dohányzás globális terhére, valamint a szakemberek és a lakosság képzésének és tájékoztatásának a fontosságára. Utóbbira reagálva a független és non-profit Európai Orvosi Szövetség (EMA) képviselője, dr. Manuel Pais-Clemente kiemelte, hogy a politikusok és a szabályozó hatóságok tájékoztatása a dohányzással kapcsolatos új adatokról, a hagyományos dohányzás kevesebb károsanyag kitettséggel járó alternatíváiról és az ártalomcsökkentés innovációiról megalapozottabb döntéseket, jogszabályokat és szakpolitikai ajánlásokat eredményez, hasonlóan ahhoz, ahogy a tájékozottabb orvosok is hatékonyabban kezelik a betegeiket.

A rendezvény végén a résztvevők nyílt panelbeszélgetésen vettek részt, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat, a bevált gyakorlataikat és ötleteiket a dohányzás hatékonyabb prevenciója érdekében. Dr. Manuel Pais-Clemente szerint "a legjobb megközelítés a nem dohányzás, a dohányzásról leszokni nem tudó felnőtteket azonban nem szabad a sorsukra hagyni, nekik kell állniuk a megoldások középpontjában, ahogyan az orvosok is a betegeket helyezik tevékenységük középpontjába".

Tom Gleeson, A Dohányzási Ártalom Csökkentésének Európai Szószólói (ETHRA) érdekképviseleti csoport szakembere kijelentette, hogy támogatják a dohányzás okozta ártalmak csökkentését - együttműködve a szabályozó hatóságokkal - annak elősegítése érdekében, hogy növeljék az ártalomcsökkentett termékek hozzáférhetőségét vagy az erről való tájékoztatások megismerhetőségét a dohányosok számára, mivel egyes termékek javíthatják a leszokási kísérletek sikerességét is.

A szakember szerint a jogszabályoknak figyelembe kellene venniük, hogy az ártalomcsökkentett termékek alacsonyabb rizikót képviselhetnek a hagyományos dohányzás jelentősebb kockázataival szemben, és rendkívül fontos, hogy ezen termékeket az éghető cigarettához, és ne a friss levegőhöz képest értékeljék.

Kiemelte, hogy napjainkban az a legnagyobb kihívás, hogy elegendő és bizonyítékokon alapuló adatok legyenek elérhetők annak érdekében, hogy a dohányzók, az egészségügyi szakemberek, a szabályozó hatóságok és a politikusok szakszerűen összehasonlíthassák az egyes termékeket, és azok egymáshoz viszonyított kockázatait.

Dr. Toldy-Schedel Emil (Magyar Ártalomcsökkentő és Környezetbetegségek Tudományos Egyesületének elnöke és a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója) megjegyezte, hogy a társadalom tájékoztatása az ártalomcsökkentésről valóban kiemelt jelentőségű. Elmondta, hogy az egyesület tavaly megkezdte az ápoló képző intézményekben az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos képzéseket, valamint az orvosok rendszeres találkozókon történő tájékoztatását. Ugyanebben az évben egy sikeres figyelemfelkeltő kampányt is lebonyolítottak, amelynek célja az volt, hogy elmagyarázza az embereknek, mit jelent az ártalomcsökkentés.

A dohányzásról való leszokás és az ártalomcsökkentés kéz a kézben és egymás mellett járnak

Ez az a két legfontosabb feladat, amelyet végre kell hajtani. A dohányzás abbahagyását segítő szervezetek a leszokással küzdő dohányosoknak nyújtott tanácsadás és gyógyszeres kezelés ellenére sajnos sok visszaeséssel szembesülnek, az ártalomcsökkentett dohánytermékek azonban segíthetnek az embereknek - ha nem is a dohányzás abbahagyásában, de legalább az ezzel összefüggő károsanyag kitettség csökkentésében azon felnőtt dohányosok esetében, akik valamilyen okból nem szoknak le. Természetesen minden új terméket megfelelően kell értékelni és szabályozni, de ezeket az innovatív termékeket nem a friss levegővel, hanem a cigarettával kell összehasonlítani.

Az 5. No Smoke Summit résztvevői egyetértettek abban, hogy további klinikai kutatásokra, a rendelkezésre álló adatok és eredmények szélesebb körű és jobb kommunikációjára, valamint képzési programokra van szükség az egyetemeken is az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban. A dohányzásról való leszokás segítése mellett az ártalomcsökkentés alapvető fontosságú eleme az egészségügyi szakemberek megfelelő tájékozottsága, hiszen a betegellátás és betegtájékoztatás hatékonysága azon is múlik, hogy a szakemberek mennyire informáltak a leszokási és ártalomcsökkentési módszerekkel kapcsolatban.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: