Időskori bőrrák kezelése

Megosztás:

A fénynek kitett testrészeken (arc, fej, kezek) idős korban igen gyakran rosszindulatú bőrdaganatok jelentkezhetnek. A bőrrák kialakulásának oka az ultraibolya sugárzás, a gyakori leégés. A bőrrákok egyik része - a basalioma - nem ad áttéteket, de lassan, nem gyógyuló fekélyként növekedve elpusztítja a környezetét, és helyi visszatérésre igen hajlamos daganat. Gyakran előfordul, hogy halmozottan, egymás mellett, illetve több testtájékon is kialakul basalioma. Korai esetben kisebb műtéttel véglegesen meggyógyítható. Visszatérő daganat ismét műthető, de ha műtéti lehetőség nincs, a basalioma sugárkezeléssel igen jó eredménnyel gyógyítható.

A többször is visszatérő basalioma gyakran rosszabb indulatú rákká fajul el, ilyenkor már távoli (elsősorban nyirokcsomó-) áttétek kialakulása is lehetséges. Az elfajult bőrrák radikális műtéti eltávolítást igényel. A sugárkezelés az elfajult bőrrák esetén is hatékony.

Az idős kor nem akadálya a bőrrák hatékony kezelésének. Ha nem nagyon elhanyagolt, nagy kiterjedésű a daganat, a műtétet az idős betegek is általában jól tolerálják. A sugárkezelés aggastyánkorban is elvégezhető, mivel olyan sugárenergiát kell alkalmazni, amely általános hatással nem rendelkezik.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.