Időskori emlőrák kezelése

Megosztás:

Az időskori emlőrák általában kevésbé agresszív viselkedésű, mint fiatalabb korban. Gyakori jelenség, hogy az emlőben hosszú évek alatt növekvő csomó a bőrt beszűrve lassan kifekélyesedik, akár a teljes emlőt is elpusztíthatja, és mégsem alakulnak ki távoli áttétek. Az időskori emlőrák az esetek döntő többségében hormonális hatásokra érzékeny (a daganatnövekedés egyik fő vezérlője az ösztrogén és progeszteron nevű hormon).

Operálható emlőrák esetén idős korban is szükséges a radikális műtét elvégzése (negatív hónalji tapintási lelet esetében a hónalji nyirokcsomók eltávolítása elhagyható). Emlőmegtartó műtétet követően sugárkezelés indokolt, majd hormonális utókezelés 5 évig, rendszeres ellenőrzés, gondozás mellett.

Előrehaladott, áttétes emlőrákban - ha nincs életet veszélyeztető, kiterjedt zsigeri (pl. tüdő, máj stb.) áttétképződés - hormonális gyógyszerekkel érdemes megkezdeni a kezelést. Csontáttétek esetében a hormonkezelést biszfoszfonátokkal, sugárkezeléssel és szükség szerint fájdalomcsillapítókkal kell kiegészíteni. Kiterjedt zsigeri áttétképződés esetén kemoterápia alkalmazható. A kemoterápia során ritkábban alkalmaznak több gyógyszerből álló kombinációkat, elsősorban 1-1 citotoxikus gyógyszer egyedüli adására kerül sor.

Az időskori emlőrák megfelelően megtervezett kezelésével még előrehaladott esetben is gyakran igen hosszú túlélés, jó életminőség, panaszmentesség érhető el.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.