Időskori vastag- és végbélbélrák kezelése

Megosztás:

A vastagbélrák az esetek több mint 50 százalékában 70 éves kor felett alakul ki. Kezdeti stádiumban tünetszegény, így különösen idős korban gyakran csak előrehaladott állapotban kerül felfedezésre.

A műtét csak igen ritkán kerülhető el. A műtét előtt fel kell mérni a beteg állapotát, műtéti terhelhetőségét. A műtéti beavatkozás célja a daganatos bélszakasz eltávolítása. A daganat gyakran kiterjedése, környezetéhez való viszonya miatt nem operálható, vagy a műtét során észlelt távoli (elsősorban máj-) áttétek miatt nem érdemes a daganatos vastagbélszakasz eltávolítására törekedni. Ilyen esetekben az akadálytalan bélműködés biztosítására a daganatos bélszakasz kikerülését célzó beavatkozást végeznek. Operálható vastagbélrákban a végleges gyógyulás esélyének növelése céljából műtét után az esetek többségében kemoterápiát alkalmaznak. Idős korban sem ellenjavallt a műtét utáni, kiegészítő (adjuváns) kemoterápia, de általában csak 75 éves életkorig alkalmazzák.

Nem műthető vagy távoli áttétekkel járó, előrehaladott vastagbélrákban idős korban is kemoterápiát alkalmaznak. A vastagbélrák kezelésére egyre több hatékony gyógyszerrel rendelkezünk. A kemoterápia megválasztása idős korban gondos egyéni mérlegelést igényel. Súlyos mellékhatások kockázatával járó gyógyszereket ritkán alkalmaznak. Óvatos de hatékony gyógyszeres kezeléssel a túlélési idő jelentősen meghosszabbítható.

Végbélrákban a műtét előtt végzett sugárkezeléssel a műthetőség és a műtét eredményessége javítható, a betegség visszatérésének kockázata csökkenthető. A sugárkezelést az idős betegek is jól tolerálják, a műtét kockázatát a műtét előtti besugárzás csak kismértékben növeli. Előrehaladott, nem operálható végbélrák esetében a széklet-elvezetést a hasfalon képzett vendégnyíláson keresztül lehet csak biztosítani. Előrehaladott végbélrákban az óvatos kemoterápia mellett idős korban is alkalmazható a sugárkezelés.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.