Időskori prosztatarák kezelése

Megosztás:

A prosztatarák jellemzően az öregkorú férfiak betegsége. Korai stádiumban - amikor a betegség a prosztata tokját még nem törte át és még nem adott nyirokcsomó- és/vagy távoli áttéteket - műtéttel vagy sugárkezeléssel jó eredménnyel gyógyítható. Távoli (elsősorban csont-, máj-, illetve tüdő-) áttétek esetében hormonkezelés javasolt.

A hasfal bőre alá havonta vagy 3 havonta adott injekciós készítménnyel és szükség szerint kiegészítő tablettás kezeléssel lecsökkenthető a szervezetben a hím nemi hormonok termelődése. Az úgynevezett kémiai kasztráció hatására a daganat az esetek döntő többségében megkisebbedik, növekedése megáll, a panaszok csökkennek. Csontáttétek esetén a kezelést biszfoszfonátokkal és sugárkezeléssel is érdemes kiegészíteni. A betegség aktivitását vérvizsgálattal (PSA-szint mérésével) jól lehet követni. Amennyiben a kezelés hatékony, a magas PSA-szint normalizálódik. Rendszeres PSA-méréssel jól követhető a betegség és a kezelés aktivitása. A hormonális kezelés általában évekig megőrzi hatását és biztosítja a beteg panaszmentességét. A PSA-szint növekedése a hormonális kezelés hatástalanná válását jelezheti, ekkor kemoterápia alkalmazására kerülhet sor.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.