Miért jelentkezik a daganatok többsége idős korban?

Megosztás:

Számos tényező játszik szerepet abban, hogy a leggyakoribb tumorok - vastagbélrák, emlőrák, prosztatarák, tüdőrák, bőrdaganatok - inkább idős korban lépnek fel.

  1. A daganatok hosszú folyamat eredményeképpen keletkeznek a normális szövetekből. A rák kialakulását elősegítő hatások - a káros szenvedélyek (dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás), a környezeti tényezők (ultraibolya és radioaktív sugárzás, káros vegyi anyagok), a helytelen táplálkozás (zsírban gazdag, rostszegény étrend) stb. - igen hosszú idő alatt vezetnek a daganat kialakulásához.
  2.  
  3. A daganat keletkezését irányító genetikai változások általában nem egyszerre, hanem egymás után, gyakran egymásra épülve, hosszú idő alatt következnek be. Sok daganat esetében már pontosan ismerjük, hogy milyen genetikai változások sorozata vezet a rák keletkezéséhez (a vastagbélrák például kezdetben jóindulatú nyálkahártya elváltozás). Egy-egy gén változásának bekövetkezéséhez általában hosszú idő kell.
  4.  
  5. Az idősödő szervezetben megváltoznak, lassulnak a génhibákat kijavító mechanizmusok.
  6. A hormonrendszer változásai - nőknél a menstruáció elmaradásával, férfiaknál a szexuális aktivitás csökkenésével együtt járó hormonszint- és szöveti hormon reaktivitás változások - hosszú idő alatt egyes daganatok kifejlődésének kedvezhetnek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.