Nőgyógyászati daganatok kezelése időskorban

Megosztás:

Méhnyak- és méhtestrák kezelésében a műtét mellett a sugárkezelés játszik igen fontos szerepet. Idős korban, súlyos kísérő betegségek esetén a műtétre gyakran nem kerülhet sor. Kombinált sugárkezeléssel - hüvelyi, méhüregi beavatkozással végzett közel-besugárzás és külső besugárzás kombinált alkalmazásával - a méhrák idős korban is jó eredménnyel gyógyítható.

Petefészekrák esetén idős korban is a daganatos folyamat minél teljesebb műtéti eltávolítására kell törekedni. Amennyiben a hasüregben elterjedt betegségről van szó, a műtét után kemoterápiára van szükség. Egyénre szabott, óvatos kemoterápiával az idős betegek többsége kezelhető, az előrehaladott petefészekrák is gyakran visszaszorítható, az élettartam meghosszabbítható, a panaszok enyhíthetők.

Gyógyszeres kezelésre kevésbé reagáló daganatos betegségekben (például tüdőrák, gyomorrák, hasnyálmirigy- és epeúti daganatok) idős korban kemoterápiát csak kivételes esetekben végeznek.

Minden életkorban, de elsősorban az időskorban igen fontos a daganatos betegek kezelésében a megfelelő támogató (szupportív) kezelés.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.