Téli védőoltások daganatos betegeknek

2008. január 2.
Megosztás:

A szakértők tanácsa szerint feltétlenül javasoltak a téli védőoltások daganatos betegeknek, köztük elsősorban az influenza elleni védőoltás. Számos bizonyíték van arra, hogy az oltással valóban meg lehet előzni az influenza kialakulását, vagy meglehetősen csökkenteni lehet a súlyosságát. Az influenza és a tüdőgyulladás elleni vakcináció együtt is megtörténhet.

A védőoltásokból a gondozó orvos vagy a háziorvos ingyenesen juttathat bizonyos kockázati csoportokba tartozó személyeknek, így például daganatos betegeknek, immunhiányos személyeknek, 60 év felettieknek stb.

Fontos tudnivaló, hogy immungyengeséggel járó állapotokban, például daganatos betegekben az immunrendszer válasza gyengült, emiatt az oltás védő hatása mérsékelt. A betegek védelme a környezetük (családtagok, gondozók) oltásával fokozható!

Az alábbiakban korábbi interjúnkat olvashatják Ludwig Endre professzorral, a László Kórház infektológusával.

Daganatok.hu: Professzor úr, mit lehet tenni az influenza megelőzéséért a daganatos betegségben szenvedőknek? Mire kell vigyázni, mire kell az átlagosnál is jobban odafigyelni?

Ludwig Endre: Mielőtt a részletekről beszélnénk, le kell szögezni, hogy általában daganatos betegekről nem lehet beszélni, hisz nagyon különböző daganattípusokról és nagyon különböző stádiumban lévő betegekről van szó. Azt azonban tudjuk, hogy azok az igazán csökkent immunitásúak, vagyis azok az igazán veszélyeztettek a fertőzésekre, akik éppen most állnak kezelés alatt - akár gyógyszeres, akár másfajta kezelésről van szó -, illetve azok, akik már nagyon előrehaladott állapotban vannak. Külön kategóriát képeznek a különböző hematológiai rosszindulatú betegségben szenvedők, tehát a leukémiás vagy limfómás betegek.

Általánosságban annyi mondható, hogy az őszi-téli hónapokban bizonyos kórokozók száma nagyobb, és az influenza is jellegzetesen ebben az évadban gyakoribb. Ha lesz influenzajárvány, azt hiszem, hogy a legfontosabb tanács a daganatos betegek számára, hogy kerüljék a tömegeket, kerüljék a zsúfolt helyeket. Ahol nagyon sok ember zsúfoltan, egy légtérben fordul elő, ott nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy másik tüsszentő vagy köhögő ember szájából, a légutakból kikerülő baktériumszemcsék vagy vírusrészecskék a levegőben átkerüljenek hozzá.

Daganatok.hu: Nyilván sok olyan beteg van, aki ambuláns kezelésre jár, és nem engedheti meg magának, hogy taxiba üljön. Ők mit tehetnek?

Ludwig Endre: Hát esetleg egy sálat vagy egy kendőt tegyenek maguk elé, ha a feltűnő maszkot nem akarják használni, és a lehetőségekhez képest meg kell próbálni nem a legnagyobb tömegben közlekedni. Az, hogy táplálkozzanak jól, meg szedjenek vitaminokat, jól ismert és általános dolgok.

Daganatok.hu: Érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást?

Ludwig Endre: A legfontosabb megelőzési mód a védőoltás. Nem is kérdéses, hogy az oltás hatékony: millió bizonyítéka van, hogy valóban meg lehet előzni vele az influenza kialakulását vagy meglehetősen csökkenteni lehet a súlyosságát. Tehát azt hiszem, hogy a daganatos betegeknek az oltás egyértelműen és feltétlenül javasolt.

Daganatok.hu: Meddig kell ezt legkésőbb beadni?

Ludwig Endre: Egy oltás után a védekezőkészség 7-14 nap múlva kezd jelentkezni, tehát azt lehet mondani, hogy minél előbb, hisz nem tudjuk pontosan, hogy mikor jön az influenza. Legcélszerűbb már november-december hónapban megcsinálni.

Daganatok.hu: Hol kérhetik az oltást a betegek? Kell-e fizetni érte?

Ludwig Endre: Az oltást a háziorvosuknál kérhetik a betegek, de mindenképpen konzultálják meg kezelőorvosukkal is. Különböző gyári készítmények vannak, amelyek különböző típusú, de klinikai aktivitásukban lényegében azonos értékű vakcinák, és ezek között van teljesen ingyenes is.

Daganatok.hu: Milyen védőoltás javasolt az influenzaoltáson kívül?

Ludwig Endre: A tüdőgyulladás kórokozója elleni oltás is javasolt. Ez is jól elérhető Magyarországon, és annak ellenére, hogy idősekben vagy csökkent immunitású betegekben nem olyan teljes az immunválasz, mint fiatal és egészséges páciensekben, egyöntetű az álláspont, hogy mind az időseknek, mind a daganatos betegeknek érdemes a védőoltást megkérni, illetve célszerű lenne az influenza elleni oltással összekapcsolni. Tehát egy influenza és egy tüdőgyulladás elleni vakcináció együtt is megtörténhet.

 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.