A beteg kérdései a diagnózis közlésekor

Megosztás:

Minden egészségügyi kultúrával rendelkező országban, így Magyarországon is törvény írja elő, hogy a betegnek jogában áll mindent tudni azt őt sújtó betegségről, annak következményeiről, gyógyulásának esélyeiről. Az orvosoknak leggyakrabban feltett kérdések.

A diagnózis pontos felállítása után a kezelőorvos köteles mindezt megbeszélni betegével. Tájékoztatást kell adnia arról - a beteg számára érthető módon -, hogy mi az ajánlott gyógykezelés, s ennek a kezelésnek melyek lesznek a várható hatásai, esetleges mellékhatásai. Kiemelt a felvilágosítás szerepe a daganatos betegek esetén, hiszen a rák diagnózisával történő szembesülés sokkhatásként éri a beteget.

A terápiás lehetőségek és a várható terápiás eredmények ismertetése segít a lelki teher elviselésében. A beteg szempontjából kedvezőbb, ha az orvos a kezelés okozta mellékhatásokról a diagnózis közlése után csak néhány nap múlva beszél, amikor a hírrel való szembesülés sokkszerű hatása oldódik.

Az orvosoknak leggyakrabban feltett kérdések a következők.

 • Mennyire kiterjedt a rák?
 • A javasolt kezeléstől milyen eredmény várható?
 • Milyen más kezelésmód, illetve kezelésmódok jöhetnek szóba?
 • Melyek ezek előnyei és kockázatai?
 • Milyen mellékhatásokra lehet számítani?
 • Hogyan érinti a kezelés az életfunkciókat?
 • Hogyan befolyásolja a napi életvitelt?
 • Járnak-e a beavatkozások fájdalommal, és ha igen, milyen mértékben csillapíthatók?
 • Milyen gyakoriak az ellenőrző vizsgálatok?
 • Mik lesznek a kezelés várható költségei?
   

A beteg számára a legfontosabbak a gyógyulására és túlélésére vonatkozó kérdések. A beteg közérzetét, a gyógyulásába vetett hitét erősíti, orvosa iránti bizalmát pedig fokozza, ha kérdéseire a kezelések megkezdése előtt precíz, világosan megfogalmazott válaszokat kap. Tovább mélyíti az orvos-beteg kapcsolatot, ha a kapott információk alapján a beteg maga is részt vesz a nála alkalmazásra kerülő terápia megválasztásában, illetve annak elfogadásában.

A betegnek joga van hozzá és lelkileg is segíti, ha a betegségével kapcsolatos gondolatait, kérdései, aggályait nem csupán kezelőorvosával, családorvosával, családjával beszéli meg, hanem más, mondjuk egy barát által ajánlott szakemberrel. Ezt a beteg őszintén elmondhatja kezelőorvosának.

Forrás: Medicina Könyvkiadó

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: