Az élet minősége a betegség alatt és után

Megosztás:

Az onkológiai diagnózis szinte teljesen megváltoztathatja bárki életét. Nemcsak a kezelésekről, gyógyszerekről és vizsgálatokról van szó, hanem megjelenik egy olyan érzés, amit "Damoklész kardja" effektusnak hívnak. Ez azt jelenti, hogy a már hazabocsátott páciensnek meg kell küzdenie azzal a félelemmel, amit a visszaesés, a következményes betegségek, a mellékhatások, vagy új daganatos betegség megjelenésének lehetősége miatt érez. Olyan érzelmi reakció ez, ami természetes, hiszen az onkológiai betegség a halállal fenyegető pszichés állapotot jelentette, amitől nem lehet megszabadulni egykönnyen.

Már otthoni környezetben is érthető, hogy egy banális betegség megjelenése (felső légúti betegségek, gyomorrontás, hőemelkedés) is a legkomolyabb szorongásokat indítják el, vagyis első pillanatban mindenki azt gondolja, a tünetei az onkológiai betegségével vannak összefüggésben. Az a nyugalom, amivel az onkológiai korszak előtt kezelte ezeket az állapotokat, már a múlté - mindennek más jelentése lesz, ami jóval szorongáskeltőbb, félelmetesebb.

Az otthoni környezet és a hozzátartozók sokszor nem könnyítik meg ennek az időszaknak az elviselését. Tudnunk kell, hogy a daganatos kórképek érzelmileg a környezetet is megviselik, és minden hozzátartozó és rokon úgy reagál majd, ahogy személyiségére jellemző. Ha túl intenzív érzelmi hozzáállást mutatnak, akkor előfordulhat, hogy valójában komoly érzelmi terhet raknak a beteg vállaira. Ő átkerült a barikád másik oldalára, meg kellett küzdenie olyan dolgokkal, amit a többiek nem ismernek. A daganatos betegség diagnózisának a feldolgozása hosszú pszichés folyamat, mert be kell épülnie a mindennapokba. Ilyenkor gyakori az elszigetelődés, a látható viselkedésben is megnyilvánuló pszichés reakció: a beteg családtagjaitól, barátaitól, ismerőseitől is elzárkózva magába fordul, szociálisan elszigetelődik, rá addig nem jellemző érzelmi reakciókat mutat. Ebben a helyzetben annak feldolgozása, hogy mások egészségesek, míg ő halálos beteg lett, gyakran tudattalan irigységet, sértődöttséget termel, a beteg tulajdonképpen lelki (nárcisztikus) sérülést él át.

A pácienseknek önmagukról kialakított képe - amely tartalmazza az egészségük, testi épségük feletti kontrollt is - sérül, mert a rákbetegség, mint fenyegetés hordozza azt a jelentést, hogy ez a kép hamis volt, nem sikerült egészségét megőriznie. Nagyon gyakori, hogy ez az érzés csak bizonyos kérdésekben nyilvánul meg. A "Miért pont én?", a "Soha semmi olyat nem tettem, amivel elősegítettem volna, hogy beteg legyek" érzés mutatja, hogy az az ideális kép, ami tudattalanul mindenkiben benne van önmagáról, összetört, mert a betegség ténye összezúzta.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: