A hozzátartozók reakciói

Megosztás:

Ugyanebben a periódusban a hozzátartozók viselkedése, érzelmi reakciói is módosulhatnak. Az a lehetőség, hogy elveszthetik a beteget, kiválthat túlzott érzelmi reagálást, de visszavonulást is. A veszteségre való rákészülés pszichés folyamata gyakran korai leválást eredményez, amely a fájdalom és a gyász mértékének tudattalan csökkentését célozza.
Ilyen érzelmi leválást tapasztalunk a hozzátartozók részéről az "Ugye már jobban vagy?", "Nem baj, majd mi együtt leküzdjük, nem számít semmi" mondatokban, amivel sokszor valójában magára hagyják a beteget, hiszen ilyen kérdések után szinte lehetetlen elmondani a félelmeket, fájdalmakat vagy a kilátástalanság érzését.

Ilyenkor látjuk, hogy a beteg vigasztalja a rokonait, erőt önt beléjük és támogatja őket, aminek érdekében inkább bagatellizálja a saját állapotát és gondosan ügyel arra, hogy riasztó részleteket ne meséljen. Tehát nem fogja elmondani, min megy keresztül, mi történt a betegtársával, milyen érzés a kemoterápiás kezelés és a sugárterápiás beavatkozás. Pszichológiailag viszont ez azt jelenti, hogy ebben a vonatkozásban tényleg elszigetelődik a szeretteitől, mert a lényeg titok marad, hiszen az az érzése, hogy a többiek összeomlanának a mondatai súlya alatt.

Optimális helyzetben a páciens és a hozzátartozók is képesek érzelmeik megfogalmazására, szeretetük kimutatására, egymás fontosságának valódi kifejezésére. Ez a valódi, hiteles közlés egymás felé olyan biztonságos érzelmi hátteret teremt, amelyben közösen, egymást támogatva kezdődhet a harc a betegség ellen.

Ha ez a harc véget ér és újra visszaáll az otthoni rend, akkor is új minőségű életszakasz kezdődik. Már semmi nem lesz olyan, mint előtte. Ezért nagyon fontos, hogy a páciens törekedjen örömszerzésre, ha már megteheti: végezzen olyan tevékenységeket, amik valóban róla szólnak és nem a környezete kiszolgálásáról. A legfontosabb egy kis "önzés" felvállalása, hiszen a legfontosabb eszköz a szorongások és a félelmek ellen a jó önbizalom és az érzés: "megcsináltam".

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: