Alkalmazkodás a betegséghez

Megosztás:

A betegek a megváltozott helyzethez általában jobban tudnak alkalmazkodni, ha a betegségükről és érzéseikről módjuk van őszintén beszélgetni hozzátartozóikkal és barátaikkal. Az orvosokkal, a nővérekkel és az onkológiai kezelőcsoport más szakembereivel való beszélgetések hozzájárulhatnak a félelmek és a bizonytalanságok eloszlatásához.

A betegek a megváltozott helyzethez általában jobban tudnak alkalmazkodni, ha a betegségükről és érzéseikről módjuk van őszintén beszélgetni hozzátartozóikkal és barátaikkal. Az orvosokkal, a nővérekkel és az onkológiai kezelőcsoport más szakembereivel való beszélgetések hozzájárulhatnak a félelmek és a bizonytalanságok eloszlatásához.

Ha valakinek daganatos betegsége lesz, változások alakulhatnak ki a saját és a körülötte élő emberek életében. Ezeket a változásokat a mindennapi életben nem mindig könnyű kezelni. Normális jelenség, ha a daganatos betegekben sokféle érzelmi reakció alakul ki, amelyek akár hosszabb ideig is fentmaradhatnak.

Olykor a betegek és a családtagok depresszióssá válhatnak, szorongást, dühöt, rémületet érezhetnek. Az is lehetséges, hogy érzéseik a reménykedéstől a kétségbeesésig, vagy a bizakodástól a félelemig váltakoznak. A betegek a megváltozott helyzethez általában jobban tudnak alkalmazkodni, ha a betegségükről és érzéseikről módjuk van őszintén beszélgetni hozzátartozóikkal és barátaikkal.

Gyakoriak a jövővel - a vizsgálati eredményekkel, a kezelésekkel, a kórházi ápolással, az anyagi nehézségekkel - kapcsolatos aggodalmak. Az orvosokkal, a nővérekkel és az onkológiai kezelőcsoport más szakembereivel való beszélgetések hozzájárulhatnak a félelmek és a bizonytalanságok eloszlatásához. A betegek a kezelésekkel kapcsolatos kérdéseikkel aktív szereplőkké válhatnak a döntéshozatali helyzetekben. A betegek és a családtagok hasznosnak találják, ha előre leírják azokat a felmerülő kérdéseket, amelyeket a kezelőorvossal majd megbeszélnek. Az orvosi vizsgálat alatt megbeszélteket le lehet jegyezni, ez elősegíti a későbbi visszaemlékezést. Ha valami nem érthető, magyarázatot, további információt lehet kérni a kezelőorvostól.

A betegeknek számos fontos kérdésük lehet a betegségükkel kapcsolatban és ezekre a kezelőorvos a leghivatottabb válaszolni. A legtöbb beteg azt akarja tudni, hogy milyen betegsége van, hogyan lehet kezelni és milyen siker várható a kezeléstől.

A betegek - többek között - a következő kérdéseket tehetik fel orvosaiknak:

  • milyen kezelést fogok kapni?
  • melyek a kezelés várható pozitív hatásai?
  • melyek a kezelés kockázatai és lehetséges mellékhatásai?
  • kell-e változtatnom a mindennapi életvitelemen?
  • folytathatom-e munkámat a kezelés alatt?
  • milyen gyakran kell ellenőrzésre járnom?

A kezelőorvos a legalkalmasabb arra, hogy az egészséges életmóddal, valamint a munkával és egyéb tevékenységekkel összefüggő korlátozásokkal kapcsolatban tanácsot adjon.

Vannak olyan betegek, akiknek nehézséget okoz, hogy érzésekről, személyes ügyekről orvosukkal beszélgessenek. Vannak, akik hasznosnak tartják a hasonló problémákról való beszélgetést a sorstársakkal. Ez a segítség a különböző alapítványokon, a daganatos betegek szövetségein keresztül elérhető.

Hasznos lehet a nővérekkel, a pszichológussal, a szociális munkással és a kórházi lelkészi szolgálat tagjaival való beszélgetés, hiszen bármilyen komoly betegséggel együtt élni bonyolult helyzetet, egyben kihívást is jelent.

Pszichoszociális segítségadás

A daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak a betegséghez, a kezeléshez, majd az ellenőrzésekhez való alkalmazkodásban sokat segíthet a pszichoszociális kérdésekben való megfelelő tájékozottság, és szükség esetén a segítségnyújtó szolgáltatások igénybevétele.

A pszichológus az új betegeket igyekszik felkérni a pszichológiai szűrésben való önkéntes együttműködésre. A kivizsgálás, a kezelés és a kontroll alatt állók orvosaik útján, vagy akár maguk is kérhetik a pszichológus véleményét, tanácsát, segítségét.

Az érdeklődők számára már az interneten is elérhetők az ún. onkopszichológiai általános ismeretek, a www.bencium.hu/onkopszichologia címen.

Forrás: Országos Onkológiai Intézet

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: